O turystyce kulinarnej

5 godzin temu

W Dworze Skrzynki odbyła się konferencja – spotkanie warsztatowe dotyczące Podstrategii Turystyki Kulinarnej w ramach zadania publicznego „Podstrategie turystyczne – dzielenie się wiedzą” realizowanego przez Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej. Partnerem projektu jest Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Ponad 40 interesariuszy z całej Polski przywitał Tomasz Łubiński, wicestarosta poznański.

Podczas konferencji odbyły się warsztaty dla Regionalnych Organizacji Turystycznych pn. „Jak wspólnie kreować i promować przeżycia turystyki kulinarnej na poziomie województw. Spotkanie w Skrzynkach było też okazją do zaprezentowania wyników badań intencji współpracy interesariuszy i potencjału turystyki kulinarnej prowadzonych w ramach prac nad Podstrategią Turystyki Kulinarnej. W dyskusji podsumowującej zaprezentowano wstępne spostrzeżenia i wnioski, m.in. określono priorytety interesariuszy wśród celów strategii, którzy podkreślali istotę edukację samej branży, jak i mieszkańców i turystów oraz konieczność wsparcia finansowego przez władze centralne, by rozwijać ofertę i jakość turystyki kulinarnej w Polsce. Więcej o wydarzeniu na stronie Instytutu Skrzynki.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału