Wykładowcy i studenci indonezyjskiego Uniwersytetu Cenderawasih (Uncen) postanowili nauczyć mieszkańców wiosek w prowincji Papua jak ze zużytego oleju spożywczego zrobić biodiesel – niedrogie, czyste biopaliwo.
Dzięki uniwersyteckiej inicjatywie rodziny z wiosek Yoboy i Kehiran zyskały wiedzę, która pozwoli im w prosty sposób zaopatrzyć się w tanie biopaliwo, co ułatwi im codzienne funkcjonowanie.
– Nie chodzi tylko o paliwo. Chodzi o to, by pomóc społecznościom w jak największym stopniu wykorzystać to, co już mają – powiedział Yohanis Mandik, wykładowca nauk ścisłych z Uniwersytetu Cenderawasih.
Eukaliptus jako nowe biopaliwo
Zamiast oleju kuchennego – biopaliwo
Przeprowadzone przez przedstawicieli Uncen warsztaty obejmowały praktyczne szkolenie w zakresie filtrowania oleju i produkcji biodiesla przy użyciu prostych narzędzi i składników.
Wykorzystując zużyty olej spożywczy, mieszkańcy mogą przetworzyć odpad na coś użytecznego, zyskując jednocześnie bezkosztowo czyste paliwo, które z powodzeniem może być używane do lamp czy pieców. To szczególnie ważne w obszarach szczególnie w obszarach o ograniczonym dostępie do elektryczności.
– Zdobyta wiedza może pomóc gospodarstwom domowym zaspokoić ich codzienne potrzeby energetyczne – podsumował Yohanis Mandik.
Lokalne władze mają nadzieję, iż wiedza dotrze także do innych wiosek w regionie, bo projekt jest częścią szerszych wysiłków na rzecz promowania samodzielności i świadomości ekologicznej w Papui.
Rynek biogazu i biometanu. Czytaj za darmo w internecie!
źródło i zdjęcie: Antara Industrial News Agency