Dr Andrzej Kassenberg: około 60% żywności marnuje się w gospodarstwach domowych

4 godzin temu

Pierwszym poruszonym zagadnieniem podczas panelu „Efektywne zarządzanie gospodarką żywnościową” były produkty uboczne z produkcji roślinnej i zwierzęcej. Dr Kassenberg podkreślił, iż uczestnicy panelu skupili się na pytaniach dotyczących dalszego losu tych produktów: – co się z nimi dzieje, jak je zagospodarować i w jaki sposób można je ponownie wykorzystać. W kontekście efektywności gospodarki żywnościowej istotne jest, aby rozwijać strategie, które pozwolą na optymalne wykorzystanie tych produktów, zamiast traktować je jako odpady.

Marnotrawstwo żywności

Najważniejszym problemem, który pojawił się podczas dyskusji, było marnotrawstwo żywności. Dr Kassenberg zauważył, iż problem ten w największym stopniu dotyczy nas, konsumentów. Alarmująca statystyka wskazuje, iż około 60% żywności marnuje się w gospodarstwach domowych. To sytuacja, która wymaga pilnych działań oraz zmiany podejścia do zakupów i spożywania żywności.

Edukacja i świadomość społeczna

Walka z marnotrawstwem żywności wymaga zaangażowania oraz edukacji społeczeństwa. najważniejsze jest, aby konsumenci zdawali sobie sprawę z konsekwencji swoich wyborów i podejmowali decyzje oparte na rozsądku. Zrozumienie, jak istotne jest unikanie marnotrawstwa, powinno skłonić nas do bardziej świadomego podejścia do zakupów – kupując z rozwagą, kierując się rozsądkiem, a nie tylko emocjami czy impulsywnymi decyzjami. Dr Kassenberg podkreślił: – Kupujmy portfelem i rozumem, a nie tylko oczami.

Zrównoważona dieta

Kolejnym istotnym aspektem omówionym podczas panelu była potrzeba zmiany diety na bardziej zrównoważoną. Dr Kassenberg zwrócił uwagę na znaczenie ostrożności w podejściu do reklam: – Bardzo ważne jest krytyczne spojrzenie na to, co jest reklamowane i czy rzeczywiście tego potrzebujemy. Konsumenci powinni być świadomi, co i dlaczego kupują, aby unikać impulsywnych decyzji, które prowadzą do marnotrawstwa.

Dyskusje prowadzone przez dr. Kassenberga pokazują, iż efektywna gospodarka żywnościowa to nie tylko wyzwanie dla producentów, ale także dla nas, konsumentów. Kluczem do zmiany jest edukacja, świadome podejście do zakupów oraz wybór zrównoważonej diety. jeżeli chcemy zmniejszyć marnotrawstwo żywności i przyczynić się do bardziej zrównoważonego świata, musimy zmienić nasze nawyki oraz sposób myślenia o jedzeniu.

Idź do oryginalnego materiału