Absurdalny materiał w TV Republika. Straszą Brukselą, Trzaskowskim i... robakami

1 dzień temu
Zdjęcie: Telewizja Republika


"Bruksela chce, żeby Polacy jedli robaki" - taki pasek mogli niedawno zobaczyć widzowie TV Republika. Za "robaki" oberwało się zarówno Unii Europejskiej, jak i... Rafałowi Trzaskowskiemu.
Robaki w TV Republika: Stacja wyemitowała niedawno materiał pt. "Bruksela chce, żeby Polacy jedli robaki". Screen z tzw. paskiem grozy gwałtownie stał się hitem internetu. Udostępnił go na Instagramie m.in. Michał Marszał, który dodał podpis: "Najbardziej lubimy te piosenki, które już znamy". W innym materiale na belce pojawił się napis: "Trzaskowski chce, żebyśmy jedli robaki?".


REKLAMA


"Zrobiła z Europy frajerów": Na temat "robaków" w TV Republika wypowiedział się Patryk Jaki. - To jest tak, iż próbuje się zdrowy rozsądek, rozum, wiele lat doświadczeń ludzkich, zastąpić lewacką ideologią. Dlatego jest tak, iż wczoraj Chiny uruchomiły swój czat GPT, USA mają to od dawna. Co ma Unia Europejska? Nakrętki na butelkach plastikowych, które kosztowały 11 miliardów euro - stwierdził, po czym uderzył w Donalda Tuska. - On na pewno widzi, iż to doprowadzi do zapaści obozów liberalno-lewicowych. Natomiast, jego wiarygodność w tej sprawie jest żadna. Oni przygotowali, wprowadzali ten Zielony Ład i wszystkich do tego zmuszali. Najgorsze jest to, iż ta cała polityka klimatyczna zrobiła z Europy frajerów świata - dodał. - Płacicie więcej nie dlatego, iż energia tyle kosztuje, a po to, by "planeta nie spłonęła". To samo dzieje się w kontekście kupna samochodów. Płacicie więcej za ubrania, żeby "planeta nie spłonęła". To jest właśnie to C40 - stwierdził.


Zobacz wideo W Kobyłce powstaje papier, który kochają pszczoły


O co chodzi? Komisja Europejska 20 stycznia zatwierdziła wprowadzenie na rynek żywności zawierającej proszek z larw mącznika młynarka (więcej na ten temat). Dzięki poddaniu składnika promieniowaniu UV będzie mógł on zostać wykorzystany między innymi w pieczywie. Produkty te będą jednak zawierały odpowiednie oznaczenia. Warto przypomnieć, iż owady wykorzystuje się w przemyśle spożywczym od lat. Można tu przytoczyć choćby koszenilę (oznaczoną symbolem E120), czyli czerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi. Polska od średniowiecza do połowy XIX wieku również produkowała polską koszenilę z czerwców polskich. Była ona szeroko stosowana w przemyśle tekstylnym, farbiarstwie i malarstwie.
Więcej o jedzeniu owadów możesz przeczytać w tekście Patryka Strzałkowskiego pt. Przekąska ze świerszcza? Przetestowaliśmy jadalne owady.
Źródło: TV Republika, Wprost
Idź do oryginalnego materiału