Zapomnij o owsiance i jaglance. Unikniesz skoków cukru. W brzuchu długo nie będzie burczało

2 godzin temu
Zdjęcie: Zapomnij o owsiance i jaglance. Unikniesz skoków cukru. W brzuchu długo nie będzie burczało. fot. istock/@CorbalanStudio


Co jeść na śniadanie podczas odchudzania? Wiele osób przechodzących na dietę chce wprowadzić w życie zdrowe nawyki żywieniowe. jeżeli nie wiesz, po co sięgnąć o poranku, sprawdź tę propozycję. Komosa ryżowa to superfood, który musisz poznać.
Komosa ryżowa, inaczej nazywana quinoą, w Ameryce Południowej uprawiana jest od tysięcy lat, ale w Polsce wciąż uchodzi za mało popularny produkt. A niesłusznie, bo jest niezwykle wartościowa. Stanowi źródło wielu składników odżywczych i świetnie sprawdzi się podczas odchudzania. Jak ją przyrządzić?


REKLAMA


Zobacz wideo Komosa ryżowa, czyli Quinoa. Co warto o niej wiedzieć?


Czy komosa ryżowa jest zdrowa? Sprzyja odchudzaniu, ale nie tylko. Warto włączyć ją do diety
Należy do tej samej rodziny co popularna lebioda. Jest rośliną jednoroczną, ale w polskim klimacie ze względu na krótki okres wegetacji nie można jej uprawiać. Jest bogata w magnez, fosfor, wapń, cynk i żelazo, a także witaminy z grupy B i błonnik. 100 g produktu zawiera około 370 kcal.


Komosa ryżowa Komosa ryżowa, istock/@Liudmila Chernetska


Dzięki wysokiej zawartości błonnika doskonale sprawdzi się na diecie odchudzającej, ponieważ wspomaga trawienie i ma niski indeks glikemiczny. Zawiera także sporo antyoksydantów, więc wspiera układ odpornościowy i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Jest także polecana osobom na diecie bezglutenowej. Ma lekko słodki posmak, ale można ją jeść zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Jednak aby komosa ryżowa była gotowa do spożycia, wymaga gotowania około 10 do 15 minut pod przykryciem.


Co na śniadanie zamiast owsianki? Smakuje wyśmienicie, a dzięki wysokiej zawartości błonnika przyspiesza metabolizm
Komosę ryżową można dodawać zamiast mąki do wypieków, może też posłużyć jako dodatek do klopsików czy kotletów wegetariańskich. Jest także śniadaniową alternatywą dla płatków owsianych i jaglanych. Wystarczy ugotować ją na mleku, a potem dorzucić ulubione owoce i dodatki jak np. masło orzechowe, syrop klonowy czy ziarna, a na koniec posypać cynamonem. Takie śniadanie z pewnością nasyci na długo i zmniejszy ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału