14 listopada 2025 roku Wielkopolskie Samorządowe Centrum Rozwoju Wsi w Sielinku zorganizowało Wielkopolski Dzień Seniora. W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie goszczono ponad dwustu seniorów z terenu całej Wielkopolski. Dla Seniorów w dniu ich święta przygotowano wiele atrakcji i okazji do wspomnienia dawnych czasów.
Spotkanie Wielkopolskich Seniorów zostało zostało zorganizowane z inicjatywy Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego Krzysztofa Grabowskiego. Zebranych gości przywitał Sebastian Ławniczak, dyrektor WSCRW, który przekazał pozdrowienia i życzenia w imieniu Wicemarszałka Województwa oraz omówił działalność zarządzanej przez siebie jednostki. Dyrektor szreniawskiego muzeum Paweł Siemiński przybliżył zebranym m.in. działalność oddziałów muzealnych w Swarzędzu, Jaraczu, Uzarzewie i Nowym Tomyślu. Program ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025 oraz 2026-2030 został zaprezentowany przez zastępcę dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWW Tomasza Pocztowego. Wszyscy prelegenci przekazali uczestnikom serdeczne życzenia z okazji przypadającego w tym dniu Ogólnopolskiego Dnia Seniora.
– Seniorzy są istotną częścią naszego społeczeństwa dlatego warto realizować przedsięwzięcia integrujące ich oraz umożliwiające interesujące spędzenie wolnego czasu. Inicjatywa zorganizowana we współpracy z Wielkopolskim Samorządowym Centrum Rozwoju Wsi w Sielinku oraz Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie jest wyjątkową formą docenienia ich wkładu w rozwój Regionu przekazanie wielu wartości oraz mądrości życiowej kolejnym pokoleniom. Wydarzenie cieszyło dużym zainteresowaniem ze strony seniorów, którzy mogli we wspólnym gronie wspomnieć dawne czasy oraz wysiłek jaki był niezbędny do codziennej pracy. Jest to również okazja do organizacji kolejnych tego rodzaju spotkań. Należy docenić także zaangażowanie wielu osób, które aktywizują seniorów podkreślają ich rolę społeczną i potrzebę integracji. W Dniu Seniora obchodzonego 14 listopada jest to szczególnie ważne. – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
Dużym zainteresowaniem seniorów cieszyło się zwiedzanie ekspozycji szreniawskiego muzeum, które pozwoliły wręcz cofnąć się w czasie i zobaczyć lub przypomnieć jak kiedyś żyło się i pracowało na wsi. W trakcie zwiedzania zaprezentowano recepturę wyrobu Białej Kiełbasy Parzonej Wielkopolskiej. Nie obyło się oczywiście bez degustacji tego regionalnego produktu. Po niewątpliwie absorbującym zwiedzaniu muzeum uczestnicy zostali zaproszeni na koncert kapeli podwórkowej „Z Kopyta” oraz poczęstunek.
Bartosz Zalas

2 godzin temu










