Przedsiębiorczynie, założycielki start-upów, naukowczynie, ekspertki z branży rolno-spożywczej – 40 kobiet z całego kraju spotkało się 11 czerwca w Warszawie na warsztatach WE Lead Food, by dzielić się swoim doświadczeniem, motywować się wzajemnie do działania i otwierać się na nowe możliwości rozwoju.
Warsztaty WE Lead Food to flagowa i jedna z najbardziej prestiżowych inicjatyw skierowanych do kobiet w ramach programu Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności – EIT Food. Spotkania organizowane są w kilku krajach Europy; w Polsce odbywały się po raz trzeci. Organizatorem warsztatów WE Lead Food w Polsce jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności, strategiczny partner sieci EIT Food.
– Celem naszych warsztatowych spotkań jest budowa międzynarodowej społeczności wspierających się liderek, które prowadzą działania na rzecz zdrowego, bezpiecznego i zrównoważonego systemu żywności. Dajemy im przestrzeń do wzajemnej inspiracji i dzielenia się wiedzą, ale też do refleksji na swoimi obecnymi i przyszłymi celami zawodowymi – mówi Iwona Kieda, koordynatorka programu WE Lead Food w Polsce.
Spotkanie otworzyła Shima Barakat – liderka programu WE Lead Food, która połączyła się z uczestniczkami online.
– Czasem świat wmawia nam, iż osiągniemy sukces tylko wtedy, gdy my się zmienimy. A nie o to chodzi! Musimy naprawić system, a nie kobiety! – podkreślała Shima Barakat.
Następnie uczestniczki poznały inspirujące historie kobiet, które z powodzeniem spełniają się w roli liderek w swoich organizacjach i które od lat kształtują pozytywne zmiany w sektorze żywności. Były to: Agnieszka Ziółek (CEO marki wegańskiego obuwia Agazi), Monika Gaszyńska (założycielka start-upu SERio z roślinnymi alternatywami sera) i dr hab. Monika Stanny (dyrektorka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN).
Każda z nich opowiedziała swoją podróż do miejsca, w którym się teraz znajduje. Była mowa o determinacji, potrzebnie spełnienia i odwadze wyjścia ze swojej strefy komfortu. Prelegentki, dzieląc się swoim doświadczeniem, podkreślały, iż choć na drodze do osiągania swojego celu pełno jest trudności i wyzwań, to właśnie one nas hartują i kształtują nasze charaktery.
W sesji treningowej – pod okiem mentorek Olgi Kołdej i Izabeli Sałamachy – uczestniczki pracowały nad wyznaczaniem celów i planowaniem ich osiągniecia. Zastanawiały się również, jak otworzyć się na nowe możliwości, jakie daje im przynależność do unikalnej sieci współpracy kobiet z sektora rolno-spożywczego.
Spotkanie zakończyła sesja networkingowa, którą poprowadziła Tatiana Frémond – przedsiębiorczyni, restauratorka i członkini Sieci Przedsiębiorczych Kobiet. Pod jej okiem uczestniczki w grupach przygotowywały kulinarne wariacje na temat croissantów.
– Kobiety działają myśląc o przyszłości i przyszłych pokoleniach. Rola kobiet w transformacji systemu żywności jest znacząca, jeżeli nie powiedzieć, iż kluczowa – cieszę się, iż dzięki naszym warsztatom ten przekaz wybrzmiewa z odpowiednią siłą – podsumowuje Justyna Banasiak, project manager w programie WE Lead Food Polska i współorganizatorka warsztatów.
A co same uczestniczki sądzą o udziale w warsztatach i budowaniu sieci wspierających się kobiet?
Dr hab. Monika Stanny, dyrektorka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk: Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo są odważne. Strach przed podejmowaniem decyzji i wszelkie inne bariery są nam kulturowe narzucane. Inicjatywy takie jak WE Lead Food pozwalają te bariery pokonywać i je niwelować. Ponadto pozwalają na budowanie sieci współpracy kobiet z branży rolno-spożywczej. Dają też przestrzeń do dzielenia się swoim doświadczeniem z innymi oraz czerpania z doświadczeń innych, co jest bardzo inspirujące i niezwykle potrzebne
Bożena Bochenek, Attaché ds. rolnych w Ambasadzie Francji w Polsce: Spotkanie utwierdziło mnie w przekonaniu, iż kobiety absolutnie są gotowe, żeby zawalczyć o siebie i upominać się o swoje miejsce – nie na zasadzie rywalizacji czy konkurencji z mężczyznami, ale na zasadzie partnerstwa, aby działać wspólnie na rzecz zrównoważonego rozwoju.
Bożena Podlaska z działu Krajowego Punktu Kontaktowego dla programu Horyzont Europa, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju: Nie sądziłam, iż w kobietach drzemie aż taka siła. Udział w spotkaniu uświadomił mi, jak wielki potencjał ma ta grupa, jak wiele inspiracji można czerpać z doświadczeń innych i jak wspaniałe idee mają kobiety. Życzę uczestniczkom, aby nie zabrakło im determinacji do realizacji swoich pomysłów.
Ania Zbyszewska-Hryniewicz, restauratorka i szefowa szkoły gotowania Cook Story by Samsung: Wychodzę z warsztatów zainspirowana do tego, by spojrzeć na moje przedsięwzięcia z trochę wyższej perspektywy i jeszcze bardziej działać na rzecz zrównoważonego rozwoju.
Dr inż. Katarzyna Polanowska, naukowczyni z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu: Uważam, iż warsztaty WE Lead Food były bardzo wartościowym wydarzeniem dla specjalistek z sektora agrifood. Pozwoliły na poznanie historii kobiet, które odważyły się w swojej karierze zrobić krok dalej i pójść za swoją intuicją, co poskutkowało innowacyjnymi projektami. Dodatkowo była to świetna okazja do networkingu i wymiany doświadczeń. Takie warsztaty to szansa do zmotywowania i zainspirowania się do wspólnego działania.
Gabriela Żurawska, twórczyni firmy z naturalnymi olejami Olejvita: Spotkanie opuszczam z poczuciem przynależności do wspólnoty, która nawzajem się wspiera i inspiruje. Szkolenie uświadomiło mi się też, gdzie mogę uzyskać pomoc i wsparcie oraz jak mogę podnieść swoje kompetencje.
Warsztaty odbyły się w przestrzeni Brain Embassy w Warszawie. Partnerami wydarzenia byli: Sieć Przedsiębiorczych Kobiet, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN oraz inicjatywa Agrowomen.
Spotkania – które równolegle realizowane są w Polsce, Hiszpanii, Turcji, Serbii i we Włoszech – to jedynie przedsmak ogólnoeuropejskiego programu głównego WE Lead Food. Jesienią startuje 8-tygodniowe szkolenie online. Więcej informacji na stronie EIT Food.
Źródło: PAN Olsztyn