Smażę i blenduję na gładko. Domowa kostka rosołowa z resztek nie ma "chemii" i podkręca smak zup

3 godzin temu
Zdjęcie: Smażę i blenduję na gładko. Domowa kostka rosołowa z resztek nie ma 'chemii' i podkręca smak zup, istock/@Santje09


Jak zrobić domową kostkę rosołową? Na sklepowych półkach jest mnóstwo ich wersji, ale nie każdy wie, iż zdrowszą alternatywę można przyrządzić samodzielnie w domu. W jaki sposób? Przepis jest banalnie prosty.
Kostki to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych. Przydają się do zup, sosów czy gulaszów, bo nie wszyscy mają czas, by gotować bulion od zera, więc gotowe produkty znacznie przyspieszają pracę. Z czego zrobić domową kostkę rosołową? Okazuje się, iż w tym celu możesz wykorzystać resztki, które zwykle lądują w koszu na odpady.


REKLAMA


Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!


Czy bulion w kostce jest niezdrowy? Zastanów się, nim wrzucisz go do zupy
W kuchni używa ich wiele osób, ale okazuje się, iż wcale nie wychodzą na zdrowie. Gotowe kostki rosołowe składają się głównie z soli, a ten składnik prowadzi między innymi do rozwoju nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych i kamicy nerek. Jak podaje interia.pl, w składzie kostek jest również kwas palmitynowy, który podnosi poziom cholesterolu i powoduje przyrost masy ciała, a także glutaminian sodu. Jego nadmierne spożycie przyczynia się do zaburzeń układu nerwowego.


Jak zrobić kostki rosołowe? Tak ułatwisz sobie przyrządzanie potraw. Są smaczne i bez "chemii"
Większość kostek, jakie można kupić w sklepie to "sama chemia", ale w kilka chwil przygotujesz je samodzielnie w domu. Potrzebujesz:


pół kilograma obierek po warzywach (np. z marchewki, selera, pietruszki, pora),
dwie łyżki oliwy z oliwek,
łyżeczkę soli,
cztery ząbki czosnku,
przyprawy: suszony lubczyk, kurkuma, ziele angielskie, tymianek, liście laurowe, pieprz.


Nie przegap: Lepszej alternatywy dla klasycznej cebuli nie znajdziesz. Ma łagodniejszy smak i wspiera odporność


Kostka rosołowa istock/@Liudmila Chernetska


Opcjonalnie możesz dodać dwie łyżki sosu sojowego lub łyżkę płatków drożdżowych nieaktywnych dla podbicia smaku.


Obierki pokrój na drobno i podsmaż na oliwie.
Dodaj sól oraz przyprawy (a także sos sojowy lub płatki drożdżowe, jeżeli używasz). Wymieszaj i smaż na średnim ogniu, aż odparuje woda. Kiedy masa będzie gęsta, wyjmij liście laurowe i ziele angielskie.
Całość zblenduj na gładką masę. Mieszankę wyłóż do formy na kostki lodu i włóż do zamrażalnika. W niskich temperaturach możesz je przechowywać choćby pół roku.


Jaka zupa jest twoją ulubioną? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału