W deszczową sobotę 23 sierpnia br. na placu przy Starostwie Powiatowym w Drawsku Pomorskim odbyło się wydarzenie pn. Smaki Powiatu Drawskiego, którego częścią było podsumowanie siódmej edycji Festiwalu Słoika – imprezy mającej na celu promocję zdrowych potraw regionalnych oraz propagowanie zasad zdrowego żywienia wśród mieszkańców powiatu drawskiego i okolic.
Powiat Drawski reprezentowali Starosta Drawski Jacek Kozłowski, Przewodnicząca Rady Powiatu Drawskiego Violetta Zbytek, a także Wicestarosta Tomasz Budzyński, Członek Zarządu Powiatu Drawskiego Zbigniew Dudor oraz radni powiatowi – Barbara Głowacka, Genowefa Polak, Michał Chojnacki, Piotr Tylman. Imprezę swoją obecnością zaszczycili także zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT Koszalin Zbigniew Grabarek, przedstawiciel Urzędu Wojewódzkiego Maciej Słomka oraz Piotr Ruciński, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego, a także Burmistrz Czaplinka Katarzyna Szlońska – Getka oraz Burmistrz Drawska Pomorskiego Krzysztof Czerwiński.
Współorganizatorem imprezy był Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, który ufundował zestawy kulinarnych produktów regionalnych dla wszystkich uczestnika konkursu.
Nagrody główne w kategoriach: warzywa, owoce, ryby, nalewki, pasztety i podroby zostały ufundowane przez Powiat Drawski: za zajecie I miejsca 500 zł, za zajęcie II miejsca w wysokości 300 zł, za zajęcie III miejsca 200zł, wyróżnienia natomiast ufundowane zostały przez KOWR oraz Zachodniopomorską Regionalną Organizację Turystyczną. Nagrody w kategorii „Dobre z lasu” w całości zostały ufundowane przez Nadleśnictwo Drawsko, które, jak co roku, przygotowało także wspaniałe stoisko.

Ponadto komisja konkursowa w składzie: Ewa Mularczyk – Smuga (ARiMR), Violetta Zbytek oraz Tomasz Budzyński postanowiła przyznać nagrodę rzeczową za najładniejsze stoisko na finale festiwalu. Trafiła ona do stoiska KGW „Suliszewianki”. Sponsorem nagrody była Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
To sobotnie popołudnie było swoistą ucztą smaków! Tuż po rozpoczęciu imprezy na scenę wkroczyli Jakub i Gaja Kuroniowie, którzy w ciągu godziny przenieśli publiczność w świat kulinarnych inspiracji, przygotowując pyszne danie na żywo. Na scenie odbył się też konkurs kulinarny dla widzów pn. Poznaj po smaku, który sprawnie i z humorem przeprowadziła Wioletta Szczecińska.
Gwiazdą wieczoru był Kris Talisman, artysta gatunku disco polo, reggaeton i latino, który pomimo niesprzyjającej pogody dał wspaniały, dwuczęściowy koncert.
Imprezę poprowadził Paweł Szymański.

W lipcu br. przewodniczący komisji konkursowej Tomasz Budzyński oraz członkowie – Violetta Zbytek, Agnieszka Brzeźniakiewicz i Karolina Podolska dokonywała degustacji zgłoszonych potraw, a następnie dokonała następującego wyboru:
Kategoria „Pasztety i podroby”
I miejsce – KGW Siemczynianki, flaczki z żołądków drobiowych
II miejsce – KGW Łabędzianki, nadziewana kacza szyja
III miejsce – Sołectwo Giżyno, smarowidło
I wyróżnienie – KGW Rzęśnica, pasztet z kaczki z kurkami
II wyróżnienie – Sołectwo Wierzchowo, ozory z jelenia z sosem
III wyróżnienie – KGW Sośniczanki, gulasz z żołądków indyczych
Kategoria „Warzywa”
I miejsce – Sołectwo Wierzchowo, zupa krem z dyni
II miejsce – Powiatowy Dzienny Dom Samopomocy – Ośrodek Rehabilitacyjno–Kulturalny w Drawsku Pomorskim, pomarańczowe love
III miejsce – Sołectwo Zarańsko, dynia w marynacie
I wyróżnienie – Sołectwo Mielenko Drawskie, ogórki kiszone od Marlenki
II wyróżnienie – Sołectwo Żółte, domowy ketchup z czerwonej papryki
III wyróżnienie – Sołectwo Gudowo, sok z kiszonej marchewki
Kategoria „Owoce”
I miejsce – KGW Rzęśnica, konfitura z dzikiej róży
II miejsce – Sołectwo Stare Worowo, truskawkowa pianka
III miejsce – KGW Łabędzianki, dżem truskawkowy z nasionami chia
I wyróżnienie – Sołectwo Jankowo, konfitura z kwiatów czarnego bzu
II wyróżnienie – KGW „Bralove” z Bralina, słodka pomarańcza
III wyróżnienie – Sołectwo Jelenino, brzoskwiniowa finezja z miętą
Kategoria „Ryby”
I miejsce – KGW Nasze Ostrowice, sielawa wędzona w sosie pomidorowym
II miejsce – KGW Suliszewianki, orzeszki rybne w zalewie octowej
III miejsce – Sołectwo Nowe Worowo, sandacz w zalewie octowej z miodem wielokwiatowym
I wyróżnienie – Sołectwo Giżyno, paprykarz
II wyróżnienie – KGW Srebrne Świerki Świerczyna, kulki rybne w cygańskiej zalewie
III wyróżnienie – KGW Spichlerzanki z Jankowa, szczupak w octowej zalewie
Kategoria „Dobre z lasu”
I miejsce – Sołectwo Będlino, grzyby marynowane
II miejsce – KGW Dalewianki, bedłka ostrygowata
III miejsce – KGW Siemczynianki, szynka z dzika w galarecie
I wyróżnienie – Sołectwo Kosobudy, trio z lasu
II wyróżnienie – Sołectwo Stare Worowo, borowiki w maśle
III wyróżnienie – KGW „Bralove” z Bralina, niemieckie smaczki w occie
Kategoria „Nalewki”
I miejsce – Sołectwo Jelenino, nalewka śliwkowa z piwniczki sołtysa
II miejsce – Sołectwo Gudowo, pijana mamba
III miejsce – Sołectwo Mielenko Drawskie, świerkówka z Grabówki
I wyróżnienie – Sołectwo Darskowo, darskowska nalewka Pani Wiesi
II wyróżnienie – KGW Sośniczanki, nalewka akacjowa
III wyróżnienie – Sołectwo Rydzewo, na śliwkach stoi dom
Podczas wydarzenia przeprowadzona została także loteria fantowa, w której do wygrania były materiały promocyjne Powiatu Drawskiego.
Gratulujemy laureatom, a wszystkich przedstawicieli sołectw, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich, rad osiedla i innych instytucji zachęcamy do wzięcia udziału w przyszłorocznej edycji tego wydarzenia.