Opolskie Śniadanie Wielkanocne 2025 było siódmą edycją wspólnego świątecznego spotkania na rynku. Za to po raz pierwszy stanął tam stół przygotowany przez pracowników Lasów Państwowych.
– U nas jest oczywiście to, co dobre z lasu czyli konfitury, przetwory z owoców leśnych. Przygotowaliśmy też kanapki ze smalcem i pasztetem z dzika. Myślę, iż w wielu wiejskich domach te święta nie obywają się bez potraw z dziczyzny. Wielu leśników czy myśliwych mieszka na wsi – przyznaje Rafał Miłkowski, spec. służby leśnej, Nadleśnictwo Opole.
Opolskie Śniadanie Wielkanocne 2025 – tłum na rynku
Opolskie Śniadanie Wielkanocne 2025 było okazją do prezentacji szeregu osób i organizacji działających na rzecz pożytku publicznego. Jak co roku byli m.in. uczniowie, seniorzy, organizacje pozarządowe, świetlice środowiskowe, czy miejskie instytucje.
– Jesteśmy miastem wielokulturowym, dlatego są tutaj też przedstawiciele Tajwanu, Gruzji, czy Ukrainy. Przygotowaliśmy 2500 porcji żuru, 3 tysiące porcji kurczaka. Serwujemy ponadto jajecznicę z 1500 jaj, a 800 jaj jest w pastach jajecznych – wymienia Małgorzata Kozak, wicedyrektor MOPR w Opolu.
Opolanie są zgodni, iż święta wielkanocne to czas dla rodziny, czas tradycji i miłych wspomnień. W Polsce przez wiele wieków kształtowały się tradycje związane z okresem wielkanocnym. Współcześnie celebrujemy je głównie z powodów kulturowych. Dawnej jednak wierzyło się, iż ich przestrzeganie zapewni szczęście i dobrobyt.







***
Odważne komentarze, unikalna publicystyka, pasjonujące reportaże i rozmowy – czytaj w najnowszym numerze tygodnika „O!Polska”. Do kupienia w punktach sprzedaży prasy w regionie oraz w formie e-wydania