Lodowisko w Krasnymstawie wystartuje już za miesiąc

1 dzień temu
Ubiegłoroczny sezon łyżwiarski w Krasnymstawie rozpoczął się tuż przed świętami Bożego Narodzenia i trwał do początku marca. Od razu było wiadomo, iż lodowisko przyciągnie wielu miłośników sportów zimowych - w mieście od lat przecież nie funkcjonowało. Na krytej tafli zarejestrowano niemal 20 tysięcy wejść. Obiekt działał bez większych problemów, a przerwy techniczne odbywały się w standardowym zakresie. Korzystali z niego wszyscy - od najmłodszych dzieci po seniorów. Szusowali po lodzie zarówno mieszkańcy Krasnegostawu, jak i odwiedzający miasto goście. W tym roku sezon łyżwiarski w Krasnymstawie rozpocznie się już w połowie listopada, czyli miesiąc wcześniej niż w ubiegłym sezonie. Lodowisko będzie funkcjonować w nieco zmienionej formule – część Rynku Miejskiego zostanie wydzierżawiona- Już za chwilę ponownie uruchomimy miejskie lodowisko, w dodatku nie wydając na ten cel ani złotówki z budżetu miasta. Udało się to osiągnąć dzięki nowej formule. Po sukcesie ubiegłorocznej edycji i dobrej promocji przedsięwzięcia, zaczęli zgłaszać się do nas wykonawcy zainteresowani organizacją lodowiska na zasadzie dzierżawy terenu w rynku. Zeszły rok pokazał, iż takie inicjatywy są potrzebne i bardzo oczekiwane przez mieszkańców. Udowodniliśmy również, iż to, co przez lata wydawało się niemożliwe, jest wykonalne - dzięki mojej determinacji i zaangażowaniu całego zespołu. Takie osiągnięcia niestety ewidentnie bolą opozycję. Komisja rewizyjna Rady Miasta prześwietla właśnie dwie wybrane imprezy z zeszłego roku - Miejską Strefę Kibica oraz Zimowe Kraszczady (otwarcie lodowiska połączone z jarmarkiem świątecznym). Radni sprawdzają zasadność wydatkowania środków, zgodność z przepisami, szukają nieprawidłowości. Z niecierpliwością czekam na wyniki kontroli - powiedział nam burmistrz Daniel Miciuła. Mieszkańcy mogą spodziewać się wielu udogodnień i atrakcji. Tafla lodowiska będzie większa, a czas jego działania dłuższy. Dodatkowo przewidziano rozbudowane zaplecze techniczne oraz gastronomiczne. Czytaj także:
Idź do oryginalnego materiału