Jedzenie na długowieczność: lekarze wymienili tylko jeden produkt, który przedłuża życie

1 rok temu

Twitter LinkedIn VK

Ta informacja została przekazana przez Medicalanswers , informuje Ura-inform.

Mówimy o takim zielonym warzywie jak sałata. Wielu często używa jej do przygotowywania różnych potraw, ale nie każdy wie, jak bardzo jest przydatna dla organizmu.

Okazuje się, iż sałata jest również nazywana przez lekarzy kluczem do długowieczności ze względu na kilka jej adekwatności użyteczne adekwatności.

Zwalcza stany zapalne

Badanie wykazało, iż witaminy A, E i K znajdujące się w sałacie mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny. Lekarze zalecają dodanie do codziennej diety około dwóch filiżanek surowych warzyw liściastych.

Chroni serce

Sałata jest źródłem kwasu foliowego, witaminy z grupy B, która pomaga przekształcać homocysteinę w metionina. Badania naukowe pokazują, iż homocysteina może uszkadzać naczynia krwionośne i prowadzić do gromadzenia się płytek miażdżycowych, tym samym uszkadzając serce.

Obniża ciśnienie krwi i zwalcza „zły” cholesterol

Sałata zawiera również potas, który obniża ciśnienie krwi i zapobiega chorobom serca. Spożywanie sałatek może również podnieść poziom cholesterolu HDL („dobrego”) i obniżyć poziom cholesterolu LDL („złego”).

Dlatego dodanie takiego zdrowego zielonego warzywa do codziennej diety może być korzystne dla zdrowia.

Przypomnijmy, iż wcześniej informowano, jak gwałtownie zasnąć i poprawić sen: eksperci dawali proste rady.

Źródło informacji

Idź do oryginalnego materiału