Gorące posiłki dla uczniów w Irlandii – zaskakująca decyzja

2 godzin temu
Zdjęcie: Gorące posiłki dla uczniów w Irlandii - zaskakująca decyzja


Powodem są zmiany w przepisach dotyczących zamówień publicznych w Irlandii.

Irlandzkie media informują, iż setki szkół w kraju pozostanie bez ciepłych posiłków we wrześniu.

Ciepłe posiłki szkolne w Irlandii

Nawet 350 szkół podstawowych w Irlandii, które po raz pierwszy przystępują w tym roku do programu „Hot School Meals”, nie otrzyma ciepłych posiłków wraz z rozpoczęciem roku szkolnego.

Powodem są zmiany w przepisach dotyczących zamówień publicznych. Program miał objąć nowe placówki już od września 2025 roku, jednak zmiana procedur przetargowych opóźni jego uruchomienie w wielu szkołach.

W praktyce oznacza to, iż uczniowie w tych placówkach będą mogli liczyć na gorące obiady dopiero w połowie lub pod koniec października. Do tego czasu mają być serwowane zimne lunche.

Nowe przepisy dotyczące zamówień publicznych mają wejść w życie w nadchodzącym tygodniu. Dopiero wtedy szkoły będą mogły rozpocząć proces wyboru dostawcy posiłków, który potrwa od kilku do kilkunastu tygodni.

Władze oświatowe przedstawiły dyrektorom dwa możliwe rozwiązania: poczekać na uruchomienie nowych procedur i dopiero wtedy rozpocząć dostarczanie ciepłych posiłków lub skorzystać z oferty zimnych lunchów, które w przyszłości można będzie zastąpić gorącymi daniami natychmiast po zakończeniu przetargu.

Zmiany żywieniowe

Opóźnienia wywołały krytykę ze strony przedstawicieli opozycji, którzy wskazują na brak odpowiedniego przygotowania i niewystarczającą komunikację z dyrektorami szkół oraz rodzicami. Zwracają oni uwagę, iż dla wielu rodzin ciepłe obiady w szkole są realnym wsparciem w codziennych wydatkach.

Równolegle narastają wątpliwości co do jakości oferowanych posiłków. Część rodziców podnosi problem dużej zawartości żywności przetworzonej w dostarczanych daniach, co budzi obawy o zdrowie dzieci i wpływ na rosnący problem otyłości wśród najmłodszych.

Ministerstwo zapowiedziało przegląd standardów żywieniowych, który ma być przeprowadzony przez dietetyka i zakończony do końca bieżącego roku.

W jego efekcie, od września 2025 roku, z menu szkolnego mają zostać wycofane produkty bogate w tłuszcze nasycone, cukier i sól. Do tej pory mogły być one serwowane raz w tygodniu, wyłącznie za zgodą rodziców.

Idź do oryginalnego materiału