Dlaczego czekolada jest tak droga, czyli co niszczy kakaowce w Afryce

3 dni temu
Trudno jest nie zauważyć coraz wyższych cen czekolady na półkach. Do tego bolesnego zjawiska przyczyniają się utrzymujące się wysokie ceny głównego surowca potrzebnego do jej produkcji, kakao.
[Większość](https://www.kakaoplattform.ch/about-cocoa/cocoa-facts-and-figures#:~:text=Most%20cocoa%20is%20produced%20in%20West%20Africa&text=C%C3%B4te%20d%27Ivoire%20and%20Ghana%20are%20by%20far%20the%20two,is%20the%20largest%20producer%20country)
ziaren kakaowca produkuje się w Afryce Zachodniej – regionie, który w tej chwili walczy z długotrwałą suszą. Doprowadziła ona do opóźnionego kwitnięcia drzew, mniejszych plonów i obniżonej jakości ziaren. Teraz, wraz z rozpoczęciem pory deszczowej, eksporterzy
[mają nadzieję](https://www.reuters.com/business/environment/ivory-coast-farmers-hope-more-rain-sunshine-boost-cocoa-crop-growth-2025-06-09/)
na poprawę sytuacji, jednak na rynku utrzymują się obawy o podaż, co ma
[odzwierciedlenie](https://www.nasdaq.com/articles/cocoa-prices-climb-dollar-falls-and-ivory-coast-cocoa-exports-slow)
w cenach. Wysokie ceny kakao to prawdopodobnie nowa rzeczywistość, do której powinniśmy się przyzwyczaić. Zmiana klimatu zagraża plantacjom długoterminowo, powodując wzrost temperatury i niekorzystne zmiany we wzorcach opadów w regionie odpowiadającym za 70 proc. światowej
[produkcji](https://hir.harvard.edu/bittersweet-the-harsh-realities-of-chocolate-production-in-west-africa/).
Idź do oryginalnego materiału