Żywność ekologiczna cieszy się większym popytem niż kiedykolwiek

1 dzień temu
Klienci coraz częściej wybierają produkty ekologiczne. Oczekuje się, iż sprzedaż w tym roku ponownie znacząco wzrośnie. Dlaczego żywność ekologiczna jest tak popularna?

Konsumenci w Niemczech kupują więcej żywności ekologicznej niż kiedykolwiek wcześniej, według szacunków, iż w tym roku wzrośnie ona o 10 procent, osiągając wartość około 18,7 miliarda euro. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Kooperacyjny Badenii-Wirtembergii w Heilbronn, które pobiłoby ubiegłoroczny rekord.

„Wraz ze spadkiem inflacji ludzie zwracają mniejszą uwagę na ceny podczas zakupów i chętniej kupują produkty ekologiczne” – powiedział autor badania, Stephan Rüschen. Nie udało się jednak wykazać wzrostu świadomości zrównoważonego rozwoju.

Większość produktów ekologicznych jest sprzedawana w sklepach spożywczych, a dyskonty nieznacznie wyprzedzają supermarkety pod względem udziału w rynku. Te sieci detaliczne znacznie poszerzyły swój asortyment w ostatnich latach. Drogerie również odgrywają istotną rolę, odnotowując największy procentowy wzrost sprzedaży produktów ekologicznych od 2021 roku. Tylko około jedno na dziesięć euro jest wydawane w sklepach ekologicznych.

Grunty rolne rosną powoli

Według badań, udział produktów ekologicznych w całkowitej sprzedaży żywności ma osiągnąć nieco poniżej siedmiu procent do końca roku. Sektor ten rośnie jednak znacznie szybciej niż cały rynek żywności. Konsumenci coraz częściej wybierają marki własne, choćby w przypadku produktów ekologicznych. Ich udział w rynku wyniósł prawie 47 procent w pierwszej połowie roku. Według Agricultural Market Information Company (AMI), mąka, olej i produkty mleczne z upraw ekologicznych odnotowały w tym roku największy wzrost.

„Ludzie kupują te produkty, ponieważ wiedzą, iż produkty ekologiczne są bezpieczne i przyjazne dla środowiska” – powiedziała Tina Andres, przewodnicząca Niemieckiego Związku Producentów Żywności Ekologicznej (BÖLW). Dlatego sprzedawcy detaliczni coraz częściej stawiają na produkty ekologiczne.

Rynek żywności ekologicznej od wielu lat zyskuje na znaczeniu. Po krótkotrwałym spadku sprzedaży w 2022 roku, trend ten się utrzymał. Grunty uprawne ostatnio rosły bardzo powoli. Według ekspertów, krajowa produkcja nie nadąża za rosnącym popytem. W ubiegłym roku nieco ponad 11% gruntów rolnych w Niemczech było uprawiane ekologicznie. Rząd niemiecki stawia sobie za cel, aby do 2030 roku osiągnąć poziom 30%.

Idź do oryginalnego materiału