"Zatwierdzone przez FDA, kontrowersyjne mięso hodowane w laboratorium staje się rzeczywistością"

grazynarebeca.blogspot.com 9 miesięcy temu

AUTOR: TYLER DURDEN

PIĄTEK, GRU 08, 2023 - 02:20

Autor: Patricia Tolson za pośrednictwem The Epoch Times (podkreślenie nasze),

Starając się chronić swój przemysł rolny, gospodarkę i zdrowie swoich obywateli, Włochy stały się niedawno pierwszym krajem, który oficjalnie zakazał hodowli mięsa.

(Ilustracja: The Epoch Times, Shutterstock, Freepik)

Mięso hodowlane, znane również jako mięso hodowane w laboratorium, jest tworzone w laboratorium w pięcioetapowym procesie, w którym komórki macierzyste zwierzęcia są replikowane i hodowane w szeregu bioreaktorów, a następnie mieszane z dodatkami w celu uzyskania bardziej realistycznej tekstury. Komórki mięsne są następnie odsączane w wirówce, formowane i pakowane do dystrybucji, według firmy konsultingowej McKinsey & Company.

W poście na Facebooku z 16 listopada włoski minister rolnictwa Francesco Lollobrigida powiedział: "W obronie zdrowia, włoskiego systemu produkcji, tysięcy miejsc pracy, naszej kultury i tradycji, dzięki zatwierdzonemu dziś prawu, Włochy są pierwszym krajem na świecie, który jest bezpieczny przed społecznymi i ekonomicznymi zagrożeniami związanymi z syntetyczną żywnością. " zgodnie z angielskim tłumaczeniem.

Ustawa przeszła przez włoski Senat stosunkiem głosów 159 do 53 i została poparta przez krajowe grupy rolnicze, które pracowały nad ochroną włoskiego przemysłu przetwórstwa mięsnego o wartości 10,1 miliarda dolarów.


Kurczak hodowlany jest wytwarzany w zbiornikach w Eat Just w Alameda w Kalifornii 27 lipca 2023 r. Mięso hodowane komórkowo lub laboratoryjnie jest wytwarzane przez podawanie składników odżywczych komórkom zwierzęcym w zbiornikach ze stali nierdzewnej. (Justin Sullivan/Getty Images)



Wysiłki w Stanach Zjednoczonych mające na celu zablokowanie mięsa hodowanego w laboratorium lub zapewnienie, iż konsumenci wiedzą, co kupują, obejmują prawo z 2018 r. w Missouri, które zabrania oznaczania żywności pochodzenia roślinnego i hodowanego w laboratorium jako "mięso".

"Ustawa ta zakazuje również fałszywego przedstawiania produktu jako mięsa, które nie pochodzi z odłowionego inwentarza żywego lub drobiu" – czytamy w prawie.

13 listopada reprezentant stanu Floryda Tyler Sirois złożył projekt ustawy, która ma na celu zakazanie "produkcji, sprzedaży, przechowywania lub dystrybucji hodowanego mięsa" w tym stanie.

"Rolnictwo i hodowla bydła są niezwykle ważnymi gałęziami przemysłu dla Florydy" – powiedział republikański ustawodawca w rozmowie z Politico. "Myślę więc, iż jest to bardzo istotna dyskusja dla naszego państwa".

Jeśli ustawa, HB 435, wejdzie w życie, restauracje i sklepy naruszające przepisy mogą zostać ukarane grzywną w wysokości do 5 000 USD, a producenci, przetwórcy, pakowacze lub dystrybutorzy, którzy fałszywie przedstawiają lub błędnie etykietują żywność, mogą zostać ukarani grzywną w wysokości do 10 000 USD za naruszenie.

Wilton Simpson, komisarz Departamentu Rolnictwa i Usług Konsumenckich na Florydzie, w pełni popiera wysiłki pana Siroisa.

"Bez tych przepisów nieprzetestowane, potencjalnie niebezpieczne i prawie nieuregulowane mięso produkowane w laboratorium mogłoby być dostępne na Florydzie" – powiedział Simpson w oświadczeniu dla The Epoch Times.

"Jednym z moich głównych obowiązków jest zapewnienie bezpieczeństwa i pełnowartościowości naszych dostaw żywności oraz ochrona konsumentów na Florydzie, a ta propozycja właśnie to robi".

22 listopada środek został przeniesiony do Podkomisji ds. Rolnictwa, Ochrony i Odporności.




13 kwietnia 2020 r. Wilson Castro uzupełnia zapasy na półkach w dziale mięsnym w supermarkecie Presidente w Miami. (Joe Raedle/Getty Images)

Rynek mięsa hodowlanego



Do tej pory tylko dwa kraje – Stany Zjednoczone i Singapur – zatwierdziły mięso hodowlane do spożycia przez ludzi.

Research and Markets przewiduje, iż do 2035 r. globalny rynek mięsa hodowanego w laboratoriach osiągnie wartość prawie 2 miliardów dolarów. Wymienia 16 firm zajmujących się mięsem hodowlanym, z których pięć ma siedzibę w Stanach Zjednoczonych, trzy w Izraelu, dwie w Holandii, dwie w Singapurze i po jednej w Chinach, Indiach, Wielkiej Brytanii i Szwajcarii.

"Oczekuje się, iż w 2025 r. segment nuggetsów będzie miał największy udział w rynku mięsa hodowanego w laboratoriach" – czytamy w styczniowej analizie Research and Markets.

"Duży udział w rynku tego segmentu przypisuje się rosnącemu przyjęciu stylu życia w podróży, rosnącemu popytowi na przekąski oraz rosnącemu popytowi na produkty mrożone".

Przewiduje się jednak, iż wyhodowane w laboratorium kotlety do burgerów odnotują najwyższą złożoną roczną stopę wzrostu w latach 2025-2035.

Szef kuchni Zach Tyndall nakłada sos na kawałek kurczaka hodowanego przez Good Meat podczas grillowania w biurze Eat Just w Alameda w Kalifornii, 27 lipca 2023 r. W czerwcu Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zezwolił dwóm firmom z siedzibą w Kalifornii, Upside Foods i Good Meat, na sprzedaż kurczaków wyhodowanych z komórek w laboratorium. (Justin Sullivan/Getty Images)


W listopadzie 2022 r. Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ogłosiła, iż "zakończyła pierwsze konsultacje przed wprowadzeniem na rynek żywności dla ludzi wykonanej z hodowanych komórek zwierzęcych".

21 czerwca Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) udzielił pierwszej w historii zgody na produkcję mięsa z hodowli komórkowych dwóm firmom w Stanach Zjednoczonych, Good Meat i Upside Food.

Good Meat – marka mięsa hodowlanego firmy Eat Just, Inc. zajmującej się technologią żywności – ma zakłady produkcyjne w Stanach Zjednoczonych i Singapurze.

Według firmy, zatwierdzenie USDA pozwala na produkcję i sprzedaż pierwszego produktu z kurczaka hodowanego w laboratorium w Stanach Zjednoczonych. Cztery miesiące wcześniej firma otrzymała od FDA list "Brak pytań", co oznaczało, iż przeszła przegląd bezpieczeństwa żywności.

"Naszym pierwszym produktem jest kurczak hodowlany, który jest przygotowywany i podawany w wielu formatach i został dopuszczony do sprzedaży w Singapurze w 2020 roku i Stanach Zjednoczonych w 2023 roku" – podaje firma na swojej stronie internetowej.

"Pracujemy również nad innymi rodzajami mięsa, w tym wołowiną hodowaną przy użyciu komórek bydła hodowanego na pastwiskach w Kalifornii i Wagyu z farmy Toriyama w Japonii".

Waszyngtońska restauracja China Chilcano dodała w lipcu do swojego menu danie z kurczaka hodowanego w Good Meat.

Głównymi inwestorami w Good Meat są UBS O'Connor, firma zarządzająca funduszami hedgingowymi w ramach UBS Asset Management, oraz firmy venture capital Graphene Ventures i K3 Ventures z siedzibą w Singapurze.

Bill Gates jest głównym inwestorem w Upside Foods od momentu jego uruchomienia w 2017 roku.

Bill Gates przemawia na wydarzeniu zatytułowanym "Transforming Food Systems in the face of Climate Change" podczas Konferencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu w Dubaju 1 grudnia 2023 r. (Christophe Viseux/COP28 via Getty Images)



Upside Foods powiedział, iż jego zatwierdzenie przez USDA zezwala firmie na produkcję i sprzedaż hodowanych kurczaków. Firma twierdzi, że wyprodukowanie fileta z kurczaka zajmuje około trzech tygodni.

"Nie chcę ugrzęznąć w semantyce, ale nie możemy tego przecenić: robimy mięso!" – stwierdza firma na swojej stronie internetowej.

"Mięso hodowlane to zupełnie nowa kategoria produktów, więc rozumiemy, iż istnieje wiele nieporozumień co do tego, czym jest, a czym nie jest. Po pierwsze, hodowane mięso nie jest wegańskie ani wegetariańskie".

Według firmy, jej kurczak hodowany komórkowo składa się z "ponad 99 procent komórek kurczaka".

FDA zatwierdziła Upside Foods do wytwarzania swoich produktów w listopadzie 2022 r., w oparciu o samoocenę procesów i praktyk zarządzania ryzykiem przeprowadzoną przez Upside.

Przeczytaj więcej tutaj...


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.zerohedge.com/

Idź do oryginalnego materiału