Unijne rewolucje w polskich szkołach. To zmieni się na stołówkach

7 godzin temu
Komisja Europejska ma wprowadzić zmiany w programie dostarczania do szkół owoców, warzyw i mleka. Chodzi o to, by placówki oświatowe korzystały z produktów od europejskich rolników.
Zmiany na szkolnych stołówkach? Tym razem chodzi o lokalnych rolników
"Financial Times" informuje w środę (16 lipca), iż Komisja Europejska ogłosi jeszcze tego samego dnia, iż "mleko, owoce i warzywa kupowane w ramach programu dla szkół powinny być produkowane w Europie, co jest sygnałem dla szkół, aby kupowały więcej lokalnie" - czytamy. - To miłe dla dzieci, wiedzieć, iż to jabłko jest z drzewa położonego pięć kilometrów dalej - powiedział jeden z unijnych urzędników. Jak czytamy, "'klauzula dotycząca szkół - która również wzywa do priorytetowego traktowania produktów pochodzących od małych producentów i gospodarstw o 'niskim śladzie klimatycznym' - będzie częścią przeglądu unijnych przepisów dotyczących rynków rolnych". Jak czytamy, lokalne produkty priorytetowo traktuje już 17 państw członkowskich.


REKLAMA


Polskie MZ też przewiduje zmiany
Tymczasem polskie Ministerstwo Zdrowia opublikowało projekt nowego rozporządzenia, który określa zasady sprzedaży produktów spożywczych w szkołach. "Nowe przepisy będą regulować, jakie produkty mogą być sprzedawane dzieciom i młodzieży oraz jakie wymagania muszą spełniać posiłki przygotowywane w ramach żywienia zbiorowego" - czytamy na rządowej stronie. Nowe regulacje mają zastąpić rozporządzenie z 2016 roku. Konsultacje społeczne realizowane są do 18 lipca.


Zobacz wideo Leszczyna bierze się za stacje benzynowe - czy zdoła wprowadzić zakaz alkoholu?


Co przewiduje projekt Ministerstwa Zdrowia?
"Celem tzw. rozporządzenia sklepikowego jest wzmocnienie ochrony zdrowia dzieci i młodzieży poprzez ograniczenie dostępu do produktów zawierających duże ilości cukru, soli i tłuszczu oraz wskazanie zasad prawidłowego komponowania posiłków" - zwraca uwagę Ministerstwo Zdrowia. Projekt zakłada m.in. "obowiązek zapewnienia w jadłospisach co najmniej jednego obiadowego posiłku roślinnego w tygodniu, przygotowanego na bazie nasion roślin strączkowych", ale też zakaz sprzedaży na terenie placówek kawy - zarówno w szkolnych sklepikach, jak i w automatach na ich terenie.


Przeczytaj także: "Jedna lekcja religii w tygodniu? Polacy poparli Nowacką. Jest nowy sondaż".


Źródła:Financial Times, Ministerstwo Zdrowia
Idź do oryginalnego materiału