Rozwój obszarów wiejskich w regionie tematem spotkania w Opolu

2 dni temu
Foto: Radio Doxa WN

Przedstawiciele środowiska naukowego, instytucji publicznych oraz sektora rolnego rozmawiali o kluczowych wyzwaniach stojących przed współczesnymi obszarami wiejskimi, a także o możliwościach rozwoju gospodarstw rolnych w oparciu o nowe technologie oraz rozwiązania organizacyjne.

Istotnym tematem były grupy operacyjne oraz przykłady współpracy pomiędzy rolnikami, jednostkami naukowymi i sektorem biznesu. Zwracano uwagę na rolę takiej współpracy w procesie wdrażania innowacji oraz poprawy konkurencyjności gospodarstw rolnych.

– Rozmawiamy o innowacjach, o czymś, co jest bardzo ważne w sektorze rolnym, sektorze rolno-spożywczym i na obszarach wiejskich. Wdrażając innowacje jako doradztwo rolnicze, we współpracy z nauką i środowiskiem biznesowym, jest to niezwykle istotne, dlatego uważamy, iż temat ten powinien być poruszany jak najczęściej – mówi Aleksander Bomberski, kierownik Działu Innowacji w Rolnictwie.

– Mamy taką sytuacją na rynkach zbóż, na rynkach produkcji rolnej, iż te ceny są niestety niskie. Musimy znaleźć możliwości zarobkowania w tych cenach, które są obecnie, czyli poszukiwania obniżenia kosztów produkcji poprzez odnawialne źródła energii i sieciowanie się w ramach grupy EPI, które pozwalają na transfer innowacji do rolnictwa, rozwijanie gospodarstw niekoniecznie ze względu na skalę produkcji, ale zw względu na produkty, których oczekują dzisiaj konsumenci – dodaje Marcin Oszańca, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.

Podczas dzisiejszej (17.12) konferencji w Studenckim Centrum Kultury Uniwersytetu Opolskiego poruszono również zagadnienia związane z odnawialnym źródłom energii i jego zastosowaniu w rolnictwie. Analizowano możliwości wykorzystania OZE w gospodarstwach rolnych, wskazując zarówno na korzyści ekonomiczne, jak i na wyzwania organizacyjne oraz inwestycyjne. Podkreślano znaczenie energetyki odnawialnej dla zwiększania niezależności energetycznej oraz ograniczania wpływu działalności rolniczej na środowisko.

Aleksander Bomberski, Marcin Oszańca:

Dłuższa relacja:

Autor: Wojciech Niewiadomski

Idź do oryginalnego materiału