Rolnictwo miejskie i podmiejskie może mieć wiele odsłon: od upraw na balkonach, w ogródkach przydomowych, czy Rodzinnych Ogrodach Działkowych po komercyjne, najczęściej już podmiejskie gospodarstwa. Nie są to łatwie warunki do uprawy żywności z wielu względów. Podstawową trudnością są chociażby ograniczone zasoby przestrzeni i gruntu pod uprawy. Wiemy natomiast, iż konieczna jest transformacja obecnego systemu żywnościowego, aby był odporny na kryzys, korzystny środowiskowo oraz zapewniał bezpieczeństwo socjo-ekonomiczne lokalnej społeczności. Jak zatem połączyć te dwa elementy?
Kto tworzy rolnictwo miejskie?
W pierwszym tygodniu grudnia przeprowadzaliśmy indywidualne wywiady z osobami mającymi doświadczenie w rolnictwie miejskim. Jest to część naszej pracy w ramach prowadzonego projektu badawczego FoodCityBoost. Osobami z którymi przeprowadzaliśmy wywiady to: rolniczka ekologiczna z terenów podmiejskich, osoba indywidualnie uprawiająca ogródek przydomowy, koordynator i założyciel ogrodu przyszkolnego, członkini lokalnej grupy RWS (Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność) oraz osoby pracujące w Urzędzie Miejskim w obszarach związanych z tworzeniem polityki żywnościowej. Nie zawsze trzeba schylać się i wkładać ręce w ziemie, aby być częścią społeczności rolnictwa miejskiego i podmiejskiego. Strona konsumencka jest równie istotna jak ta związana z instytucjami w których są opracowywane długoletnie polityki lokalne czy regionalne.
O co pytamy?
Każda z tych stron wywiera presję która tworzy obecny pejzaż żywnościowy. Pytaliśmy o to czy łatwo jest uprawiać żywność w mieście, jaki jest dostęp w miejscu zamieszkania do lokalnie uprawianych i wytwarzanych produktów? Czy komercyjni rolnicy miejscy i podmiejscy to przeszkoda w rozwoju dla gminy czy też jako zasób o który należy dbać?
Zespół projektu badawczego FoodCityBoost przeprowadza wywiady równolegle w innych miastach europejskich- Valladolid w Hiszpanii i regionie stołecznym Brukseli. Szukamy odpowiedzi jak w tej chwili uwzględniane jest w politykach miejskich rolnictwo miejskie. Jakie są narzędzia do wspierania jego rozwoju czy też włączania potencjału jakie niesie miejskie i podmiejskie rolnictwo do tworzenia bezpieczeństwa i odporności żywnościowej regionu. Czy włodarze miast, osoby zaangażowane w różnych instytucjach widzą w ogóle potencjał rolnictwa miejskiego? Jak nastawienie zmieniało się przez ostatnie lata, co wpłynęło na zmianę?
Do końca grudnia zbieramy dane: jeżeli jesteś osobą mieszkająca na terenie miasta i uprawiasz ogród, koordynujesz lokalną społeczność skupioną wokół upraw lub w inny sposób jesteś zaangażowana w praktyczny wymiar Rolnictwa Miejskiego zachęcamy do wypełnienia krótkiej ankiety. Tutaj znajdziesz więcej informacji oraz linki do ankiet w zależności od Twojej roli (ekspert, koordynator, indywidualna rolniczka)
Badanie jest częścią projektu FoodCityBoost finansowanego przez program Unii Europejskiej na rzecz badań naukowych i innowacji „Horyzont Europa”.
Więcej o projekcie oraz postępach w badaniach znajdziesz TUTAJ
Zdjęcie zrobione podczas jednego z wywiadów przeprowadzanych w grudniu 2025 we Wrocławiu.

1 dzień temu
















