Zdrowe i ekologiczne odżywianie nie musi się opierać tylko i wyłącznie na drogich produktach z etykietami BIO i EKO zakupionymi w sklepach ze zdrową żywością. Ekologicznie i zdrowo to przede wszystkim naturalnie czyli korzystanie z żywości jak najmniej przetworzone, regionalnej i sezonowej.
Chcę was zachęcić do tego, by w dzień targowy wybrać się na lokalny ryneczek w poszukiwaniu brudnych marchewek, by poznać tam Pana Rolnika, który uprawia zapomniane już warzywa jak pasternak, topinambur czy salsefię. Wspólnie ze znajomymi kupić worek ekologicznej mąki od lokalnego producenta i piec samemu żytnie chleby na zakwasie. Mieć czas, by odkryć euforia gotowania w domu z pełnowartościowych i nieprzetworzonych produktów, nakarmić ciało i duszę swoich najbliższych na towarzyskich czwartkowych obiadach. Zbudować przydomowy kompostownik, by nie marnować, a oddać Matce Ziemi chociaż część tego, co codziennie nam daje…
To spotkanie to pochwała powrotu do tradycyjnych, lokalnych i sezonowych smaków, które doskonale zna moja babcia, wasze prababcie, i wszystkie babcie i prababcie tego świata, ponieważ są naturalną konsekwencją ich życia w zgodzie z naturą, jej rytmem.
Zapraszam po drogowskaz dla osób, które chcą żyć i jeść świadomie…
Godz.: 17:00 – 18:30
Miejsce spotkania: CEE w Ełku, ul. Parkowa 12, SALA NR 2
Spotkanie poprowadzi: Małgorzata Meller