To pierwsza od dawna dobra wiadomość dla branży zmagającej się z poważnymi niedoborami dostaw i rekordowo wysokimi cenami kakao. Startup Celleste Bio ogłosił produkcję pierwszego masła kakaowego klasy czekoladowej stworzonego przy użyciu technologii hodowli komórek roślinnych, przy jednoczesnym wykorzystaniu znacznie mniejszej ilości zasobów niż tradycyjna uprawa.
Firma z Tel Awiwu zaprezentowała bioidentyczny składnik podczas szczytu EIT Food Next Bite Summit w Brukseli, pozycjonując go jako „polisę ubezpieczeniową” przed zakłóceniami związanymi z klimatem, które zdewastowały produkcję kakao w Afryce Zachodniej. Technologia ta wytwarza masło kakaowe, które odpowiada profilowi kwasów tłuszczowych, temperaturze topnienia, teksturze i charakterystycznemu „chrupnięciu” czekolady premium.
Proces firmy Celleste Bio polega na hodowli komórek kakao w bioreaktorach z wykorzystaniem witamin, minerałów, wody i cukru, wymagając zaledwie jednego do dwóch ziaren, aby wyprodukować to, co tradycyjnie wymaga czterech ton kakao i 10 tys. metrów kwadratowych ziemi. Firma twierdzi, iż proces nie generuje żadnych odpadów i umożliwia produkcję niezależną od ograniczeń rolniczych. Dyrektor generalna Michal Berresi Golomb powiedziała, iż przełom ten dowodzi, iż „nauka może być wykorzystana do uprawy i produkcji składników, które oddają naturę z rzetelnością i przejrzystością”. Firma spodziewa się zatwierdzenia regulacyjnego i komercjalizacji do 2027 roku, a zakład pilotażowy produkujący 1000 litrów ma zostać uruchomiony do końca roku.

Trzeba przy tym pamiętać, iż przemysł kakaowy ma za sobą bezprecedensową zmienność, a ceny osiągnęły ponad 12 000 dolarów za tonę pod koniec 2024 roku, po czym spadły do około 7 855 dolarów w tej chwili — wciąż dramatycznie wyższe niż 2 374 dolary sprzed trzech lat. Afryka Zachodnia, która produkuje około 70 proc. światowego kakao, odnotowała 12,9 proc. spadek produkcji w poprzednim sezonie zbiorów z powodu ekstremalnych warunków pogodowych, chorób i starzejących się plantacji. Stąd JP Morgan Global Research przewiduje, iż ceny kakao pozostaną „strukturalnie wyższe przez dłuższy czas”, a średnioterminowa prognoza wynosi 6 000 dolarów za tonę.
/Fot: Ahmet Kurt for Unsplash+//

3 godzin temu