Powstało masło kakaowe na bazie hodowli komórkowej, mniej wymagającej niż tradycyjne uprawy

3 godzin temu

To pierwsza od dawna dobra wiadomość dla branży zmagającej się z poważnymi niedoborami dostaw i rekordowo wysokimi cenami kakao.​ Startup Celleste Bio ogłosił produkcję pierwszego masła kakaowego klasy czekoladowej stworzonego przy użyciu technologii hodowli komórek roślinnych, przy jednoczesnym wykorzystaniu znacznie mniejszej ilości zasobów niż tradycyjna uprawa.​

Firma z Tel Awiwu zaprezentowała bioidentyczny składnik podczas szczytu EIT Food Next Bite Summit w Brukseli, pozycjonując go jako „polisę ubezpieczeniową” przed zakłóceniami związanymi z klimatem, które zdewastowały produkcję kakao w Afryce Zachodniej. Technologia ta wytwarza masło kakaowe, które odpowiada profilowi kwasów tłuszczowych, temperaturze topnienia, teksturze i charakterystycznemu „chrupnięciu” czekolady premium.

Proces firmy Celleste Bio polega na hodowli komórek kakao w bioreaktorach z wykorzystaniem witamin, minerałów, wody i cukru, wymagając zaledwie jednego do dwóch ziaren, aby wyprodukować to, co tradycyjnie wymaga czterech ton kakao i 10 tys. metrów kwadratowych ziemi. Firma twierdzi, iż proces nie generuje żadnych odpadów i umożliwia produkcję niezależną od ograniczeń rolniczych.​ Dyrektor generalna Michal Berresi Golomb powiedziała, iż przełom ten dowodzi, iż „nauka może być wykorzystana do uprawy i produkcji składników, które oddają naturę z rzetelnością i przejrzystością”. Firma spodziewa się zatwierdzenia regulacyjnego i komercjalizacji do 2027 roku, a zakład pilotażowy produkujący 1000 litrów ma zostać uruchomiony do końca roku.​

Trzeba przy tym pamiętać, iż przemysł kakaowy ma za sobą bezprecedensową zmienność, a ceny osiągnęły ponad 12 000 dolarów za tonę pod koniec 2024 roku, po czym spadły do około 7 855 dolarów w tej chwili — wciąż dramatycznie wyższe niż 2 374 dolary sprzed trzech lat. Afryka Zachodnia, która produkuje około 70 proc. światowego kakao, odnotowała 12,9 proc. spadek produkcji w poprzednim sezonie zbiorów z powodu ekstremalnych warunków pogodowych, chorób i starzejących się plantacji.​ Stąd JP Morgan Global Research przewiduje, iż ceny kakao pozostaną „strukturalnie wyższe przez dłuższy czas”, a średnioterminowa prognoza wynosi 6 000 dolarów za tonę.​

/Fot: Ahmet Kurt for Unsplash+//

Idź do oryginalnego materiału