Czy nasze lody mogą zastąpić włoskie „gelato’’? Z danych Eurostatu wynika, iż w 2024 r. Polska wyprodukowała aż 298 mln litrów lodów, co plasuje nas na piątym miejscu wśród producentów w Unii Europejskiej
W całej UE w 2024 r. wyprodukowano 3,3 mld litrów lodów, czyli o 2% więcej niż w 2023 r. (3,2 mld litrów). Liderem pozostają Niemcy z wynikiem 607 mln litrów, przed Francją (501 mln) i Włochami (492 mln). Na czwartej pozycji znalazła się Hiszpania (378 mln), a tuż za nią Polska (298 mln).
Źródło: Eurostat
Największy wzrost produkcji przypada Polsce
Wśród pięciu największych producentów tylko Polska odnotowała wzrost – aż o 29%. Produkcja w naszym kraju zwiększyła się z około 231 mln litrów w 2023 r. do 298 mln litrów w 2024 r. W pozostałych krajach zanotowano spadki: Francja (-12%), Włochy (-7%), Hiszpania (-6%) i Niemcy (-1%).
W 2024 r. Polska wyeksportowała 117 tys. ton lodów, co oznacza wzrost o 13% w porównaniu z rokiem 2023. Wartość eksportu sięgnęła 405 mln euro, notując 17-procentowy wzrost rok do roku. Lody odpowiadają dziś za 11% całkowitej wartości eksportu produktów mlecznych z Polski.
Nasze lody trafiają głównie na rynek Unii Europejskiej – 84% sprzedaży zagranicznej. Najwięksi odbiorcy to Niemcy, Francja, Hiszpania, Węgry i Czechy. Pozostałe 16% eksportu przypada na rynki pozaunijne. Najważniejszym partnerem handlowym w tej grupie jest Wielka Brytania, a polskie lody docierają także do Stanów Zjednoczonych, Australii, Kolumbii, Libii, Gambii i Singapuru.
Rosnąca produkcja i eksport dają Polsce szansę na umocnienie się jako kluczowego ośrodka produkcji i dystrybucji lodów przemysłowych w Europie Środkowo-Wschodniej. Pytanie tylko, czy w przyszłości nasze lody będą w stanie rywalizować z kultowym włoskim gelato – nie tylko ilością, ale i marką.