Owady i ich odchody są już w produktach spożywczych w Polsce. Jak je rozpoznać?

1 dzień temu

Dla eurokomunistycznych oraz żydowskich elit, jesteśmy bydłem. A skoro tak, można nas karmić choćby robakami i odchodami. Gdy kilka tygodni temu Eurokołchoz wprowadził na swój rynek owady, kwestią czasu było to, iż produkty je zawierające trafią również do Polski. Żeby rozpoznać, które pokarmy je zwierają, wystarczy spojrzeć na etykietę. Czego jednak na niej szukać?

Owady i ich odchody są już w produktach spożywczych w Polsce. Spożywając popularne produkty często nie zdajemy sobie sprawy, iż zjadamy zmielone robaki oraz ich odchody. Najczęściej spożywamy je całkowicie nieświadomie, a przecież ich dodatek do pokarmu jest dokładnie opisany na etykiecie każdego produktu. Spreparowane ciała owadów i innych zwierząt zwykle kryją się pod postacią popularnych konserwantów i barwników, które przecież występują w wielu produktach, przedłużając ich trwałość, lub nadając im charakterystyczny kolor.

E120 to tzw. koszenila, czyli barwnik nadający kolor czerwony napojom i słodyczom. Powstaje on ze spreparowanych ciał czerwców kaktusowych. To pasożyty żyjące na kaktusach w tropikalnych regionach Ameryki Południowej i Meksyku. Pod kodem E904 ukrywa się z kolei tzw. szelak, czyli wydzielina owadów zwanych czerwcami, żyjących w Indiach i Tajlandii. Te pasożyty wytwarzają odmianę żywicy naturalnej, która wykorzystywana jest do produkcji słodyczy oraz nabłyszczania warzyw i owoców.

E121 to konserwant powstający z ciał czerwców kaktusowych, który dodawany jest do produktów o smaku truskawkowym, malinowym i poziomkowym. Znajdziemy go m.in. w jogurtach.

Pod nazwą kastoreum widnieje żółtawa wydzielina gruczołów skórnych bobra europejskiego i kanadyjskiego. Stosuje się ją w kosmetykach, m.in. w kremach do twarzy, mydłach i perfumach. Z kolei w przemyśle spożywczym wykorzystywana jest jako aromat naturalny, np. w lodach.

W najróżniejszych produktach, np. batonach zbożowych, pieczywie, przetworach mięsnych czy makaronach i słonych przekąskach można też znaleźć zmielone na pył świerszcze domowe, larwy mącznika młynarka, szarańczę wędrowną i pleśniakowca lśniącego.

Oprócz powyższych „E”, owadzi dodatek może ukrywać się na etykiecie pod mylącym, angielskim zwrotem, lub też łacińską nazwą gatunkową. Acheta Domesticus lub Cricket powder to mąka ze świerszcza, Tenebrio Molitor to larwy mącznika młynarka, a Locusta Migratoria to szarańcza wędrowna.

Polecamy również: W Kanadzie zaczął działać pierwszy klub dla pedofilów

Idź do oryginalnego materiału