Oto najlepsi gospodarze i najlepsze gospodarstwa w województwie lubelskim [LISTA]

slowopodlasia.pl 5 godzin temu
Oba konkursy organizowane są przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. Uroczystość miała miejsce w Lubelskim Centrum Konferencyjnym w Lublinie. „Rolnik z Lubelskiego” Rolnik z Lubelskiego Konkurs „Rolnik z Lubelskiego” jest skierowany do rolników zajmujących się uprawą roślin i chowem zwierząt, którzy osiągają przy tym wyróżniające wskaźniki produkcji, a także wdrażają innowacyjne rozwiązania i umiejętnie korzystają z funduszy unijnych. - Celem konkursu jest promowanie nowoczesnego rolnictwa, aktywności społecznej i dobrych praktyk na obszarach wiejskich województwa lubelskiego. Duży nacisk stawiany jest również na zdolność kreowania pozytywnego wizerunku rolnictwa i lubelskiej wsi. – Kolejne edycje konkursu, a także zmiany w postrzeganiu współczesnego rolnictwa i konieczności rozwoju w kierunku zrównoważenia produkcji żywności w Polsce i w Unii Europejskiej, skłoniły nas do szerszego spojrzenia na konkurs „Rolnik z Lubelskiego”. Wiele gospodarstw podejmuje aktywne działania i od lat zmierza w kierunku rolnictwa opartego na ścisłej współpracy z przyrodą. Takie podejście jest korzystne nie tylko dla środowiska Polski, ale także lokalnych ekosystemów. To natomiast przekłada się na stabilności i odporność produkcji rolnej wobec zmieniających się warunków klimatycznych, a co za tym idzie – dobrobyt rolników, mieszkańców obszarów wiejskich i całego społeczeństwa. Chcemy, aby laureaci tego konkursu – ale również konkursu – „Ekolubelskie” stali się inspiracją dla innych w podejmowaniu praktyk rolnych opartych na zrównoważonym rozwoju – powiedział wicemarszałek Marek Wojciechowski. Konkurs adresowany jest do rolników i rolniczek indywidualnych, gospodarstw rodzinnych, przedsiębiorstw rolnych, czerpiących dochód z produkcji konwencjonalnej. Ma na celu promocję najlepszych praktyk i wyróżnienie liderów i liderek stosujących w swoich gospodarstwach rozwiązania oparte na zrównoważonym rozwoju, przekładające się na korzyści dla produkcji rolnej i środowiska przyrodniczego. Konkurs „Rolnik z Lubelskiego” składa się z czterech kategorii konkursowych: produkcja zwierzęca, produkcja roślinna, ogrodnictwo i sadownictwo oraz producent–przetwórca.Rolnicy z powiatu bialskiego Wśród nagrodzonych rolników są gospodarze z powiatu bialskiego. To Jerzy Trześniewski z Łomaz, który zajął I miejsce w kategorii produkcja zwierzęca oraz Arkadiusz Zaniewicz, który zajął w tej samej kategorii III miejsce. Ponadto Arkadiusz Zaniewicz otrzymał wyróżnienie w kategorii produkcja roślinna. - Bardzo dziękuję za nagrodę i wyróżnienie. To dla mnie zaszczyt. Cieszę się, iż pan marszałek docenił moją pracę na rzecz poprawy sytuacji rolników. To dla mnie również motywacja, aby pracować dalej - mówi Arkadiusz Zaniewicz, który prowadzi gospodarstwa na terenie gminy Międzyrzec Podlaski. Już po raz szósty wyróżniono najlepszych rolników z województwa lubelskiego i najbardziej ekologiczne gospodarstwa. Fot. LUM w LublinieWojewództwo lubelskie należy do regionów charakteryzujących się znaczącą rolą sektora rolniczego. O dogodnych warunkach do prowadzenia działalności rolniczej decydują przede wszystkim korzystne czynniki glebowo-klimatyczne oraz duży udział użytków rolnych. Lubelskie jest liderem wielu upraw rolniczych i sadowniczych, wśród których można wymienić m.in.: maliny, porzeczki i agrest. Poza tym województwo lubelskie jest także znaczącym producentem truskawek i poziomek gruntowych, tytoniu, chmielu, buraków cukrowych, rzepaku i rzepiku oraz strączkowych konsumpcyjnych. Rolnictwo województwa obejmuje również znaczne w skali kraju sadownictwo i szkółkarstwo. Województwo lubelskie według ostatnich danych ma łączną powierzchnię około 1 381 978 hektarów użytków rolnych. Średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego w województwie lubelskim wynosi 10,03 ha, co stawie je poniżej średniej krajowej. W naszym regionie zarejestrowanych jest 153 300 gospodarstw rolnych.Ekolubelskie Uczestnikami konkursu „Ekolubelskie” mogli być rolnicy, którzy prowadzą gospodarstwo rolne na terenie województwa lubelskiego, od co najmniej 2 lat oraz wytwarzają produkty rolnictwa ekologicznego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych oraz posiadają aktualny certyfikat wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą.Rolnictwo ekologiczne to najbardziej przyjazna środowisku produkcja rolnicza. Dzięki zastosowaniu naturalnych metod, bez agrochemii, prowadzi ona do zachowania bioróżnorodności oraz ochrony zasobów naturalnych. Wytworzona w takich warunkach żywność jest wolna od zanieczyszczeń i odznacza się wysokimi parametrami jakościowymi, pożądanymi przez coraz liczniejszą rzeszę świadomych konsumentów. Gwarantem jakości – określonej odpowiednimi przepisami prawnymi – jest minister adekwatny do spraw rolnictwa, który upoważnia jednostki certyfikujące do wydawania certyfikatów, a także sprawująca nad nimi nadzór Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. 2084 certyfikowane gospodarstwaWedług najnowszych danych IJHARS województwo lubelskie zajmuje znaczące miejsce w Polsce pod względem producentów ekologicznych – dokładnie 2084 certyfikowane gospodarstwa. W całej Polsce jest blisko 26 000 gospodarstw, które nie używają chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, do nawożenia stosując jedynie nawozy zielone i minerały dostępne w przyrodzie, a w żywieniu zwierząt – przede wszystkim własne ekologiczne pasze. Warto podkreślić, iż 2024 r. w Polsce było 24 793 ekologicznych producentów, co oznacza wzrost o 3,3 proc. w stosunku do 2023 r., zaś powierzchnia upraw ekologicznych osiągnęła 691 471,1 ha – o 8,7 proc. więcej – wynika z „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2023–2024”. W tym sektorze produkcji liczy się dbałość o odpowiedzialne wykorzystanie energii i zasobów naturalnych, zdrowie i dobrostan zwierząt hodowlanych, ochrona bioróżnorodności, utrzymanie żyzności gleby, a także wytwarzanie żywności o wyjątkowych walorach i jakości. Według danych Eurostat w 2023 r. w Unii Europejskiej działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło ponad 284 tys. producentów rolnych i ponad 100 tys. przetwórców produktów ekologicznych. W 2023 r. najwięcej gospodarstw ekologicznych było we Włoszech, Francji oraz w Niemczech, tak samo jak przetwórni ekologicznych. Powierzchnia użytków rolnych, na których stosowane były ekologiczne metody produkcji, wynosiła w 2023 r. ok. 13 mln ha. W Polsce, jak i w naszym województwie, od momentu wejścia Polski do UE w 2004 r. liczba producentów ekologicznych i powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wzrosła wielokrotnie. Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego oprócz organizowania konkursów wyróżniających ekologiczną działalność rolniczą prowadzi różne kampanie informacyjno-edukacyjne, których celem jest przede wszystkim edukacja konsumentów, a także informowanie rolników planujących przejście z konwencjonalnych metod produkcji na ekologiczne. Wyniki konkursu „Rolnik z Lubelskiego 2025”:kat. produkcja zwierzęca Jerzy Trześniewski – I miejsceGrzegorz Pszczoła – II miejsceArkadiusz Zaniewicz – III miejsce kat. produkcja roślinna Janusz Skrzypek – I miejsceTomasz Szpakowski – II miejsceDominik Ciołek – III miejsceArkadiusz Zaniewicz – wyróżnienieKarol Banach – wyróżnienieAdam Szponar – wyróżnienieHubert Kicia – wyróżnienieDamian Kołodziej – wyróżnienieTomasz Chlebek – wyróżnienieAdam Bojarski – wyróżnienie kat. ogrodnictwo i sadownictwo Sebastian Huber – I miejsceMichał Skorek – II miejsceElżbieta Buła – III miejsceKamil Błaszczak – WyróżnienieTomasz Połeć – Wyróżnienie kat. producent–przetwórcaKamil Psiuk – I miejsceJolanta Mazurkiewicz – II miejsceMateusz Maruszewski – III miejsceWyniki konkursu „Ekolubelskie 2025”:Mateusz Umiński, Szarowola – I miejsceKrzysztof Wróbel, Masłomęcz – II miejsceEkomania – Gospodarstwo Rolne, Szlatyn – III miejsceRobert Janowski, Ekologiczne gospodarstwo „Pod Kasztanem” Ludwinów – wyróżnienieMarcin Bednarz, Szarowola – wyróżnienie
Idź do oryginalnego materiału