Startup stworzył ekologiczne materiały opakowaniowe wykonane ze skórek i obierków cebuli. Jak to działa?
Szkockie opakowania z cebuli
Startup HUID z siedzibą w Oban w Szkocji stworzył gamę ekologicznych materiałów opakowaniowych wykonanych ze skórek i obierków cebuli. Firmę założyła specjalista ds. materiałów i tekstyliów o obiegu zamkniętym, Renuka Ramanujam. Startup jest wspierany przez National Manufacturing Institute Scotland (NMIS), prowadzony przez University of Strathclyde i będący częścią High Value Manufacturing (HVM) Catapult, podczas gdy Advanced Materials Research Laboratory (AMRL) na University of Strathclyde przeprowadza testy materiałów na bazie cebuli.
Słowo “huid” pochodzi z języka niderlandzkiego i oznacza “skórę”. Z kolei “ui”, również wywodzące się z tego języka, tłumaczy się jako “cebulę”. Na razie marka stworzyła dwa prototypy materiałów – Pyber oraz Cellofil.
Pyber to materiał w formie karty, wykonany z biologicznie przetworzonych włókien łupin cebuli. Ma zastąpić papier. Z kolei Cellofil jest materiałem foliowym, mającym być alternatywą dla folii LDPE i PE.
Produkcja opakowań firmy polega na ekstrakcji wysokiej jakości celulozy ze skórek cebuli i połączeniu jej w mieszankę biopolimerową, tworząc folię o wytrzymałości mechanicznej porównywalnej z konwencjonalnymi tworzywami sztucznymi. Skórki cebuli mają również adekwatności antybakteryjne, co może pomóc przedłużyć okres przydatności do spożycia przechowywanej w danym opakowaniu żywności.
Potencjalne opakowania z cebuli przez cały czas są w fazie testów, więc do ich komercyjnego użytku jeszcze daleka droga.
Dlaczego cebula?
– Łuski cebuli są naturalną formą opakowania, chroniącą cebulę przed uszkodzeniem i stanowią obfite źródło odpadów – mówi założycielka HUID, Renuka Ramanujam. – Jednak po rozmowach z różnymi naukowcami zdałam sobie sprawę, iż nikt nie wykorzystuje ich jako materiału i dostrzegłam lukę na rynku dla nowej odmiany ekologicznych opakowań.
– Kreatywne wykorzystanie łusek cebuli przez HUID minimalizuje ilość odpadów i jest świetną odpowiedzią na obecne zapotrzebowanie rynku na zrównoważone opakowania – twierdzi Aineias Karkasinas, inżynier ds. zrównoważonego rozwoju w NMIS, który wspiera szkocki startup.
Opakowania z cebuli mogłyby być rozwiązaniem nie tylko problemu jednorazowych opakowań produkowanych z plastiku i innych nieekologicznych materiałów, ale również psucia się i marnowania żywności.
Czytaj też: Upcykling sposobem na ilość odpadów i zdrowie społeczeństwa?
Źródło: huid.co.uk, mamstartup.pl, profil Renuki Ramanujam na LinkedIn
Fot.: Canva (AHPhotoswpg/Getty Images)