Odbiór zużytego oleju gastronomicznego

11 miesięcy temu

Odbiór zużytego oleju gastronomicznego

Zużyty olej gastronomiczny stanowi duże zagrożenie dla środowiska. Wbrew pozorom może doprowadzić do zanieczyszczenia wody czy gleby. Trzeba zdawać sobie sprawę, iż zużytego oleju gastronomicznego nie można po prostu wylać.

Należy jego odbiór zlecić profesjonalnej firmie. Warto na ten temat dowiedzieć się więcej.

Odbiór zużytego oleju gastronomicznego – co warto wiedzieć?

Wiele osób w gospodarstwach domowych przygotowuje dania smażąc je na oleju. Jednak ilość zużywanego surowca nie jest duża, a przez to nie stanowi zagrożenia. Sytuacja komplikuje się w przypadku restauracji czy barów szybkiej obsługi. Otóż zużyty olej gastronomiczny po wystygnięciu tężeje. Staje się do tego bardzo lepki. Jednocześnie wylewając go do rur, można spowodować ich zatkanie, a to z kolei może przełożyć się na awarię i wylanie ścieków na ulicę. Wylewanie oleju do kanalizacji zagraża środowisku. Jednocześnie można otrzymać za takie postępowanie naprawdę wysoką karę finansową. Ponadto warto wiedzieć, iż zużyty olej gastronomiczny w żadnym wypadku nie jest bezwartościowy. Przy zastosowaniu odpowiednich technik może być ponownie wykorzystany w produkcji ekologicznego paliwa czy też oleju opałowego. Przepisy prawa w tym zakresie są jasne, a mianowicie odbiór zużytego oleju należy zlecić firmie, która posiada specjalne uprawnienia.

Odbiór zużytego oleju gastronomicznego

Zużyty olej spożywczy musi być adekwatnie przechowywany. Trzeba przygotować odpowiedni pojemnik, który będzie odporny na uszkodzenia mechaniczne. Jednocześnie należy zdawać sobie sprawę, iż oleju spożywczego nie można zawieźć do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. W każdej restauracji ilość zużytego oleju jest naprawdę duża, dlatego wynajęcie firmy zewnętrznej, która zajmie się utylizacją ma najważniejsze znaczenie. Już od 2001 r. obowiązuje prawo, iż każdy właściciel lokalu gastronomicznego jest zobowiązany zlecić odbiór zużytego oleju profesjonalnej firmie, która posiada wymagane pozwolenia dotyczące zarówno odbioru, jak i transportu, a często też utylizacji. Tylko w ten sposób nie trzeba obawiać się kar finansowych, które może założyć zarówno Inspektor Ochrony Środowiska, jak i sanepid. Kontrolują w jaki sposób taki odpad jest utylizowany. Dzięki procesom recyklingu rzeczywiście olej może być wykorzystywany w produkcji paliwa. Mowa tutaj o biopaliwie drugiej generacji. Firmy przetwarzają zużyte oleje, w specjalnym procesie, dochodzi do wielostopniowego oczyszczenia, następnie w rafinerii może zostać wyprodukowany dodatek do biodiesla. Olej może być też przetworzony na paliwo lotnicze. Wybierając firmę, zwróćcie uwagę, czy posiada ona adekwatne uprawnienia. Przede wszystkim firma musi spełniać wymagania prawne zawarte w dyrektywie 2009/28/EC.

Gdzie przechowywać zużyty olej gastronomiczny?

Zużyty olej z restauracji musi być odpowiednio przechowywany. Trzeba traktować go jako odpad. Powinien zatem znajdować się w specjalnych beczkach z przykrywką. Muszą być szczelne i zapobiegać wylaniu się oleju. Dzięki temu można je też bezpiecznie przewozić. Transport zużytej frytury odbywa się w specjalnych samochodach. Pojemniki są ponownie sprawdzane i zabezpieczone, aby nie doszło do rozlania się oleju.

Nie tylko utylizacja jest ważna. o ile restauracja przechodzi gruntowny remont, to warto zdecydować się na kontener, który może pomóc składować odpady budowlane czy remontowe. Dobrym wyborem dla mieszkańców kujawsko-pomorskiego będzie wywóz gruzu Bydgoszcz. Usługa skierowana jest do firm, ale i osób prywatnych.

Odbiór zużytego oleju gastronomicznego

Idź do oryginalnego materiału