Nowe tradycyjne z Podlasia produkty na liście. Gdzie zjeść świeżonkę, oładzie i ciastka ze skwarkami. Jak zrobić kwas chlebowy?

dziendobrybialystok.pl 3 dni temu

Mamy cztery nowe produkty regionalne z Podlasia. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisał na Listę Produktów Tradycyjnych ciastka ze skwarkami, podlaski kwas chlebowy, oładzie drożdżowe i świeżonkę. Prezentacja nowych produktów odbyła się w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej z udziałem producentów. Można było posmakować wszystkich wyrobów, posłuchać jak zachwalają ich walory producenci oraz podpytać o tajniki produkcji. Prezentacja wszystkich czterech produktów odbyła się z uroczystą oprawą. Pojawił się na niej Stefan Krajewki, wiceminister rolnictwa, który wręczył dyplomy wnioskodawcom oraz zachwalał ich jakość. - To są takie produkty, które zachwycają z jednej strony swoją prostotą, a z drugiej strony charakterem, smakiem. Możemy się tym pochwalić nie tylko w Polsce, ale też w Europie. Przypominają to co najlepsze z przeszłości naszego regionu - zachwalał Stefan Krajewski. Wtórował mu Łukasz Prokorym, marszałek województwa podlaskiego, który podkreślił, iż dziedzictwo nie tylko zabytki, które można oglądać, ale także tradycyjne receptu - Dziedzictwo województwa to nie tylko zabytki, ale także i to co możemy posmakować. Szanujemy to, co robili nasi dziadkowie. To są produkty tradycyjne, unikalne i naturalne. W przyszłości na pewno kolejne produkty z Podlasia trafią na listę - mówił

Idź do oryginalnego materiału