Kuchenki gazowe źródłem ukrytego zanieczyszczenia powietrza w domach – nowe badania Stanford University

enerad.pl 6 dni temu

Badacze z amerykańskiego Stanford University przeprowadzili ogólnokrajowe badanie dotyczące wpływu kuchenek gazowych i propanowych na jakość powietrza w domach. Wyniki pokazują, iż korzystanie z tych urządzeń prowadzi do emisji znacznych ilości dwutlenku azotu (NO2), związku powiązanego m.in. z astmą, przewlekłą obturacyjną chorobą płuc, przedwczesnymi porodami, cukrzycą oraz rakiem płuc.

Emisje NO2 w domu porównywalne z zanieczyszczeniem zewnętrznym

Wiemy, iż zanieczyszczenie powietrza na zewnątrz szkodzi zdrowiu, ale zakładamy, iż powietrze w domu jest bezpieczne. Nasze badania pokazują, iż używając kuchenki gazowej, często oddychamy w domu taką samą ilością dwutlenku azotu, jaką wdychamy ze wszystkich zewnętrznych źródeł razem wziętych.

– powiedział prof. Rob Jackson, główny autor badania ze Stanford Doerr School of Sustainability.

Wyniki analizy wskazują, iż gotowanie na kuchence gazowej może samodzielnie przekroczyć długoterminowe normy bezpieczeństwa dla NO2 w milionach gospodarstw domowych w USA. Najwyższe stężenia odnotowano w małych domach, wśród najemców oraz na terenach wiejskich.

Mapa narażenia na NO2 w USA

Zespół badawczy połączył dane z pomiarów powietrza w pomieszczeniach i na zewnątrz, informacje o 133 milionach budynków mieszkalnych oraz statystyki zachowań domowych. Pozwoliło to określić, skąd pochodzi zanieczyszczenie i jak wpływa na zdrowie mieszkańców. Opracowano także mapy prezentujące długoterminowe i krótkoterminowe narażenie na NO2 według kodów pocztowych.

Chociaż na większość Amerykanów największy wpływ mają zewnętrzne źródła NO2 (np. ruch samochodowy), u 22 milionów osób – głównie w małych domach i na terenach wiejskich – gotowanie gazem powoduje przekroczenie zalecanych długoterminowych limitów. W miastach całkowite narażenie jest najwyższe ze względu na wysokie stężenia na zewnątrz i ograniczoną kubaturę mieszkań.

Największe korzyści z czystszych technologii gotowania

Badanie sugeruje, iż wsparcie dla elektrycznych kuchenek i innych czystych technologii może znacząco ograniczyć szkodliwe emisje w domach. Największe korzyści odniosą mieszkańcy małych domów, najemcy oraz społeczności z ograniczonym dostępem do nowych urządzeń.

Poprzednie badania zespołu Stanford wskazały, iż długoterminowe narażenie na NO2 jest o 60% wyższe w gospodarstwach amerykańskich Indian i mieszkańców Alaski oraz o 20% wyższe wśród osób czarnoskórych i latynoskich w porównaniu do średniej krajowej. Grupy te często już są narażone na wysokie stężenia NO2 z transportu i przemysłu.

W dążeniu do czystszego powietrza i zdrowszego życia powinniśmy priorytetowo traktować jakość powietrza w pomieszczeniach. Przejście na kuchenki elektryczne to krok w stronę zdrowszego gotowania i lepszego zdrowia.

– podsumował prof. Rob Jackson.

W badaniu uczestniczyli także naukowcy z University of Oklahoma oraz Harvard T.H. Chan School of Public Health. Projekt został sfinansowany przez Stanford Doerr School of Sustainability oraz program Knight-Hennessy Scholars.

Źródło: ScienceDaily

Idź do oryginalnego materiału