Krynica-Zdrój przejęła „Święto Rydza” – festiwal lasu, smaków i tradycji przyciągnął tłumy

1 godzina temu

Krynicki deptak po raz pierwszy stał się areną jednego z najbardziej rozpoznawalnych jesiennych wydarzeń w regionie. 18. edycja „Święta Rydza”, dotychczas organizowana w Wysowej, w tym roku przeniosła się do Krynicy-Zdroju, zamieniając uzdrowisko w prawdziwe centrum grzybowej i leśnej celebracji.

Las, natura i beskidzki klimat

Przez dwa dni – 27 i 28 września – mieszkańcy oraz turyści mogli kosztować leśnych specjałów, uczestniczyć w warsztatach, pokazach i koncertach, a także podziwiać barwną wystawę grzybową. Nie zabrakło kiermaszu rękodzieła, prezentacji artystycznych i zajęć edukacyjnych dla najmłodszych. Atmosfera była iście jesienna – pachniało rydzami, grzybowymi potrawami i świeżym beskidzkim powietrzem.

Hasło z nutą refleksji

Tegoroczne święto odbywało się pod hasłem „Inteligencja sztuczna, a las prawdziwy!”. Organizatorzy zachęcali uczestników do cyfrowego detoksu i zanurzenia się w naturze. – To okazja do spotkań, nauki i wspólnej zabawy w otoczeniu przyrody – podkreślał wicemarszałek województwa małopolskiego Ryszard Pagacz, reprezentujący Samorząd Województwa Małopolskiego.

Tradycja i nowe otwarcie

„Święto Rydza” od lat organizowane jest przez Stary Dom Zdrojowy w Wysowej-Zdroju, Stowarzyszenie Na Grzyby oraz Lasy Państwowe (Nadleśnictwo Łosie). Tegoroczna edycja – po raz pierwszy w Krynicy-Zdroju – powstała we współpracy z urzędem miasta i pokazała, iż to uzdrowisko doskonale nadaje się na gospodarza tego typu wydarzeń.

Jesień w rytmie tradycji

Na scenie pojawiły się regionalne zespoły, odbyły się konkursy i wręczono nagrody, a całość uzupełnił niepowtarzalny klimat beskidzkiej jesieni. Wydarzenie udowodniło, iż w Krynicy tradycja może iść w parze z nowoczesnością, a pasja do natury i grzybów łączy pokolenia.

Źródło i fot.: UMWM

Idź do oryginalnego materiału