Korzenie piwowarstwa w Namysłowie sięgają XIV wieku. Pierwsze wzmianki o tym pochodzą z 1321 roku. Browar Namysłów jest jedną z marek regularnie obecnych na półkach sklepowych, a działający zakład – na terenie namysłowskiego zamku – założył w XIX wieku niemiecki piwowar pochodzący z Turyngii August Haselbach.W 2018 roku browar kupiła Grupa Żywiec. Zapłaciła wówczas 500 milionów złotych. Koniec browaru Namysłów?Grupa Żywiec właśnie poinformowała o zakończeniu produkcji piwa w Browarze Namysłów. Decyzja oznacza zamknięcie zakładu o niemal 700-letniej tradycji i koniec pewnej epoki w historii polskiego piwowarstwa. Koncern prowadzi już rozmowy dotyczące sprzedaży aktywów browaru. Głos w sprawie zabrał również burmistrz Namysłowa Jacek Fior.PRZECZYTAJ TEŻ: Tworyczów uczcił pamięć ofiar pacyfikacji Kitowa – szkoła przyjęła ich imię. "Nosimy je z dumą" [ZDJĘCIA]„W obliczu spadku rynku piwa, rosnących kosztów i podatków, z początkiem 2026 roku Grupa Żywiec zakończy produkcję w Browarze Namysłów” – poinformowano na oficjalnej stronie internetowej spółki.Decyzja ta oznacza koniec działalności jednego z najstarszych producentów piwa w Polsce. Wraz z zamknięciem zakładu pracę straci około 100 osób. „Pracownicy browaru otrzymają pełen pakiet odpraw oraz dodatkowe wsparcie, uzgodnione ze związkami zawodowymi” – czytamy w oświadczeniu Grupy Żywiec.Władze Namysłowa nie kryją zaskoczeniaBrowar od stuleci był ważnym elementem lokalnej tożsamości i jednym z symboli miasta. – To prawdopodobnie najtrudniejsze oświadczenie, jakie przyjdzie mi wydać jako burmistrzowi Namysłowa. Przed chwilą odbyłem spotkanie z członkami zarządu Grupy Żywiec, którzy poinformowali mnie, iż niedługo zaprzestaną produkcji piwa w naszym browarze – powiedział burmistrz Jacek Fior w nagraniu opublikowanym w mediach społecznościowych.Choć zakład w Namysłowie zostanie zamknięty, Grupa Żywiec zapewnia, iż marka Namysłów nie zniknie z rynku. Piwo będzie przez cały czas produkowane – jednak w innych browarach należących do koncernu. Burmistrz wyraził nadzieję, iż historia browaru nie zakończy się definitywnie.– Po raz kolejny nasz browar staje na zakręcie i wierzę, iż to tylko zakręt. Wiemy, iż działa nieprzerwanie od 1321 roku. To – po Wieliczce – drugie najstarsze przedsiębiorstwo w Polsce. Nie chciałbym, by historia Browaru Namysłów kończyła się za obecnego właściciela – mówił Fior.Leżajsk udało się uratowaćKiedy w 2023 roku Grupa Żywiec ogłosiła zamknięcie Browaru Leżajsk i zapowiedziała zakończenie produkcji kultowego w regionie piwa, wielu mieszkańców odebrało tę decyzję jak symboliczny koniec lokalnej tradycji. Dziś zakład w Leżajsku znów działa, jednak z jego linii produkcyjnych wyjeżdżają już zupełnie inne produkty.PRZECZYTAJ: Tomaszów Lubelski: Schronów jeszcze nie będzie, ale dobre i to. Miasto szykuje się na zagrożeniaFunkcjonujący od 1978 roku browar jeszcze w 2023 roku zatrudniał ponad stu pracowników. Dzięki współpracy z lokalnymi firmami dawał pośrednie utrzymanie kolejnym setkom osób. Po latach działalności miejsce to rozpoczyna właśnie nowy etap.W miesiącach poprzedzających zamknięcie produkcja była stopniowo wygaszana, aż w sierpniu 2023 roku zakład ostatecznie wstrzymał działalność. Decyzja ta spotkała się ze sprzeciwem mieszkańców i lokalnych władz.O przejęcie zakładu zabiegała gmina Leżajsk. Pojawiały się propozycje zakupu browaru przez Janusza Palikota, a także inicjatywy wójtów i wspólnot lokalnych, które chciały utrzymać warzenie piwa jako istotny element tożsamości regionu. Ostatecznie żadna z tych koncepcji nie została zrealizowana.PRZECZYTAJ: Powrót GS-ów. Państwowe sklepy uratują polskie rolnictwo?Grupa Żywiec rozpoczęła natomiast rozmowy w sprawie sprzedaży aktywów zakładu zagranicznemu inwestorowi. W 2024 r. brytyjska spółka biotechnologiczna Mycofeast podpisała warunkową umowę przejęcia browaru, a w sierpniu tego samego roku Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) wyraził zgodę na transakcję i zatwierdził koncentrację z Grupą Żywiec / Heineken.Nowa produkcja w Leżajsku już ruszyłaJak podkreślają przedstawiciele Mycofeast, celem firmy jest połączenie najnowszych osiągnięć biotechnologii rozwijanych w Stanach Zjednoczonych z wiedzą naukowców z najlepszych uniwersytetów Wielkiej Brytanii i Polski, a także z doświadczeniem produkcyjnym Browaru Leżajsk.Nowy właściciel uruchomił już produkcję. Z zakładu zaczynają wyjeżdżać pierwsze partie składników wykorzystywanych w branży spożywczej i napojowej. Jednocześnie warto dodać, iż piwo pod marką Leżajsk nie jest już warzone w Leżajsku – jego produkcję przeniesiono do innych browarów należących do Grupy Żywiec.