W Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego mocno stawia się na współpracę ze światem nauki. Wiedza transferowana jest tam od nauki do praktyki rolniczej. W Strefie Innowacji, która dostępna była podczas Dnia Otwartego w ŚODR prezentowane były państwowe instytuty badawcze oraz uczelnie wyższe. Rolnicy mogli oglądać nowatorskie projekty oraz rozmawiać z naukowcami.
– To spotkanie świata nauki z praktyki dają bardzo interesujące pomysły, które udaje nam się przekładać na projekty. My szukamy finansowania i później możemy te pomysły wdrażać w praktyce – mówiła Agnieszka Pietrzak, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Jak dodała dyrektor Pietrzak, Ośrodek stara się sieciować i komunikować z rolnikami, diagnozować ich potrzeby i później przekładać na nowe, innowacyjne pomysły.
Przypomnijmy, iż wśród innowacji Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego były prezentowane na wystawie między innymi: „Słomka ze słomy” – innowacyjna technologia produkcji naturalnych rurek do napojów. Projekt, który uwzględnia wyselekcjonowanie i wdrożenie do udoskonalonej uprawy odpowiednich zbóż i roślin, które mają zastosowanie przy produkcji ekologicznych słomek.
Wśród innowacji były też projekty, takie jak: „Spersonalizowane sery twarogowe”, „Nasz czosnek” czy „Zdrowe drzewo smaczny owoc” oraz Wiśnia bez pestki”.
