IV Forum Bezpiecznej Żywności w Sejmie z udziałem NIK

3 godzin temu

27 października br. w budynku Kancelarii Sejmu RP po raz czwarty odbyło się Forum Bezpiecznej Żywności. Jednym z elementów agendy było omówienie wyników kontroli NIK „Propagowanie i wdrażanie zdrowego odżywienia”.

Uczestnicy konferencji omawiali strategiczne wyzwania i szukali rozwiązań w zakresie jakości żywienia w placówkach oświatowych. Uczestnicy IV Forum Bezpiecznej Żywności starali się znaleźć odpowiedź na pytanie o to, jakie działania są niezbędne, aby zapewnić dzieciom i młodzieży dostęp do zdrowej, zrównoważonej żywności, która chroni zarówno zdrowie, jak i środowisko.

W pierwszym z trzech bloków tematycznych konferencji wystąpił przedstawiciel Delegatury NIK w Rzeszowie, który zaprezentował wyniki kontroli w zakresie tego czy odpowiedzialne podmioty prawidłowo propagują i wdrażają zasady zdrowego odżywiania. Zachęcamy do zapoznania się z wynikami kontroli NIK oraz obejrzenia relacji wideo ze zorganizowanego przez Izbę panelu ekspertów „Zdrowe odżywianie w Polsce tylko na papierze”, towarzyszącego ich publikacji.

Wśród ekspertów biorących udział w wydarzeniu, oprócz przedstawiciela Najwyższej Izby Kontroli znaleźli się m.in. Wicemarszałkini Senatu Magdalena Biejat, Posłanka na Sejm Dorota Olko ‑ Przewodnicząca Parlamentarnego Zespołu ds. Jakości Żywienia Dzieci w Placówkach Opiekuńczych i Oświatowych, reprezentant Biura Rzecznika Praw Dziecka, naukowcy, specjaliści ds. żywienia oraz przedstawiciele organizacji pozarządowych i samorządowcy.

W części II wydarzenia odbył się panel dyskusyjny „Wszystkie konsekwencje braku edukacji żywnościowej”, który skupiał się na znaczeniu transformacji żywnościowej dla zdrowia, klimatu i praw zwierząt, systemowych brakach w edukacji żywnościowej oraz synergiach między środowiskiem, prawami człowieka i prawami zwierząt.

Następnie uczestnicy trzech paneli eksperckich starali się odpowiedzieć na pytania o to jak budować współpracę między samorządami, szkołami i organizacjami pozarządowymi, jak skutecznie komunikować wpływ diety na zdrowie oraz jak włączać szkoły w działania na rzecz klimatu.

Wydarzenie skierowane było do przedstawicieli środowiska akademickiego, organizacji pozarządowych, uczniów, samorządowców oraz placówek oświatowych.

Więcej o wydarzeniu: IV Forum Bezpiecznej Żywności w Sejmie (Portal Bezpieczna Żywność)

Retransmisja konferencji: Specjalne spotkanie Parlamentarnego Zespół ds. Jakości Żywienia Dzieci w Placówkach Opiekuńczych i Oświatowych (Sejm Rzeczypospolitej Polskiej)

-->
Idź do oryginalnego materiału