"Genetycznie modyfikowane warzywa sałatkowe przychodzące do sklepów spożywczych - i nie będą oznaczone"

grazynarebeca.blogspot.com 1 rok temu

Pairwise, firma zajmująca się biotechnologią rolniczą, stworzyła Conscious Greens Purple Power Baby Greens Blend, pierwszą edytowaną przez CRISPR żywność dostępną dla amerykańskich konsumentów.



(Artykuł dr Josepha Mercola opublikowany ponownie z ChildrensHealthDefense.org)

Historia w skrócie:

  • Pairwise, firma zajmująca się biotechnologią rolniczą, stworzyła Conscious Greens Purple Power Baby Greens Blend, pierwszą edytowaną przez CRISPR żywność dostępną dla amerykańskich konsumentów.
  • Firma wykorzystała CRISPR, czyli zgrupowane regularnie rozmieszczone krótkie powtórzenia palindromiczne, do edycji DNA gorczycy, usuwając gen, który nadaje im ostry smak.
  • Zieloni są najpierw wprowadzani w restauracjach w St. Louis, Springfield, Massachusetts i Minneapolis-St. Paul, przed udaniem się do amerykańskich sklepów spożywczych - zaczynając od północno-zachodniego Pacyfiku.
  • W 2022 roku naukowcy z Boston Children's Hospital ujawnili, iż stosowanie CRISPR w ludzkich liniach komórkowych zwiększa ryzyko dużych rearanżacji DNA, co może zwiększać ryzyko zachorowania na raka.
  • Ponieważ organy regulacyjne nie uważają żywności z edytowanymi genami za organizmy modyfikowane genetycznie (GMO), nie muszą być oznakowane.

Gorczyca jest bogatym w składniki odżywcze źródłem witamin i minerałów, ale ich gorzki smak sprawia, iż są niesmaczne dla wielu. Aby rozwiązać ten problem, Tom Adams, współzałożyciel i dyrektor generalny Pairwise, powiedział Wired: "Zasadniczo stworzyliśmy nową kategorię sałatek".

Firma biotechnologiczna zajmująca się rolnictwem, założona w 2017 r., zebrała 90 mln USD do 2021 r. i łącznie 115 mln USD, "aby wprowadzić na rynek nowe odmiany owoców i warzyw".

Jej pierwszy produkt, Conscious Greens Purple Power Baby Greens Blend, jest również pierwszą edytowaną przez CRISPR żywnością dostępną dla amerykańskich konsumentów.

Edytowane geny musztardy wchodzące do amerykańskich sklepów

Naukowcy wykorzystali technologię edycji genów znaną jako CRISPR, aby edytować DNA gorczycy, usuwając gen, który nadaje im ostry smak.

Zieloni są najpierw wprowadzani w restauracjach i innych lokalizacjach w St. Louis, Springfield, Massachusetts i Minneapolis-St. Paul, przed udaniem się do amerykańskich sklepów spożywczych - zaczynając od północno-zachodniego Pacyfiku.

Pairwise ostrożnie opisuje siebie jako "pionierski startup spożywczy", starając się zdystansować od swoich prawdziwych biotechnologicznych korzeni. Opisuje edytowane geny zielone jako:

"Mieszanka kolorowych zielonych liści Superfood o wyjątkowym, świeżym smaku i do dwukrotnie większej wartości odżywczej rzymskiej. Wykorzystując technologie CRISPR do poprawy smaku i wartości odżywczych w produktach, Conscious Greens to uprawiane na polu warzywa Superfood, które jedzą jak sałata, oferując wszechstronną nową opcję zarówno dla szefów kuchni, jak i miłośników sałatek. "

Firma zbudowała również błyszczącą kampanię PR, aby jej motywy wydawały się altruistyczne i konieczne do poprawy diety Amerykanów.

W komunikacie prasowym Haven Baker, współzałożyciel Pairwise i dyrektor ds. Biznesu, stwierdził:

"Jesteśmy dumni, iż wprowadzamy pierwszy produkt spożywczy CRISPR do USA. Postanowiliśmy rozwiązać istotny problem - iż większość sałaty nie jest zbyt pożywna, a inne rodzaje zieleni są zbyt gorzkie lub zbyt trudne do jedzenia.

"Korzystając z CRISPR, byliśmy w stanie ulepszyć nowe rodzaje pożywnych zieleni, aby uczynić je bardziej pożądanymi dla konsumentów, i zrobiliśmy to w jednej czwartej czasu tradycyjnych metod hodowli. Uruchomienie Conscious Greens poprzez to ekscytujące partnerstwo z PFG [Performance Food Group] jest ważnym kamieniem milowym w realizacji naszej misji budowania zdrowszego świata poprzez lepsze owoce i warzywa. "

Ale czy żywność CRISPR jest naprawdę lepsza – czy też stanowi nieznane i potencjalnie poważne zagrożenie dla środowiska i ludzi, którzy je jedzą? Co więcej, na tym się nie skończy. Pairwise już pracuje nad wykorzystaniem CRISPR do tworzenia jeżyn bez nasion i wiśni bez pestek.

Pomysł, iż modyfikacja genetyczna zmusi ludzi do jedzenia gorczycy, podczas gdy w przeciwnym razie by tego nie zrobili, jest również wysoce wątpliwy. Tak więc twierdzenia firmy, iż jej produkty z edytowanymi genami zwiększą spożycie składników odżywczych przez Amerykanów, prawdopodobnie nie będą wystarczające.

Czy CRISPR jest naprawdę nauką ścisłą?

CRISPR jest coraz częściej używany do majstrowania przy naturalnej żywności. Oprócz zmiany smaku, CRISPR jest używany do przedłużenia okresu przydatności do spożycia i tworzenia żywności odpornej na niektóre bakterie i wirusy.

Podczas gdy inżynieria genetyczna obejmuje wprowadzanie obcych genów, CRISPR polega na manipulowaniu lub edycji istniejącego DNA. Mówi się, iż jest "wyjątkowo precyzyjny".

W wywiadzie dla Yale Insights, dr Gregory Licholai, przedsiębiorca biotechnologiczny, wyjaśnił CRISPR w ten sposób:

"Jak prawdopodobnie wiesz, nasza księga życia składa się z DNA. Samo DNA to wiele milionów par zasad, co jest jak język. W tym języku są pewne regiony, które kodują geny, i te geny są niezwykle ważne, ponieważ te geny tworzą wszystko o nas.

"Istnieje 40 000 białek, które stają się wyjściem tych genów i są zaangażowane w nasze zdrowie, nasze samopoczucie, a każdy defekt w tych genach staje się problematyczny i powoduje choroby.

"To, co wcześniej próbowano z edycją genów, to manipulowanie informacją genetyczną w blokach, w zasadzie w dużych kawałkach. To trochę tak, jakby próbować edytować książkę, tylko poprzez możliwość wyrywania strony na raz i przesyłania strony po stronie, bez możliwości kontrolowania rzeczywistych słów. Moc tej technologii: dosłownie sprowadza się do poszczególnych liter.

"Precyzja jest więc znacznie lepsza niż cokolwiek, co wydarzyło się wcześniej. Ekscytacja w społeczności naukowej polega na tym, iż można wejść i bardzo precyzyjnie wprowadzić zmiany w DNA rzeczywistych genów, które faktycznie można wyłączyć złe geny lub potencjalnie naprawić geny, które mają mutacje w nich, gdzie kod jest napisany niepoprawnie. "

Ale CRISPR nie zawsze jest nauką ścisłą. Jak to często bywa, jeżeli chodzi o majstrowanie przy genetyce, edycja genów doprowadziła do nieoczekiwanych skutków ubocznych, w tym powiększenia języków i dodatkowych kręgów u zwierząt.

Ponadto, gdy naukowcy z brytyjskiego Wellcome Sanger Institute systematycznie badali mutacje z CRISPR-Cas9 w komórkach myszy i ludzi, zaobserwowano duże rearanżacje genetyczne, w tym delecje i insercje DNA, w pobliżu miejsca docelowego.

Delecje DNA mogą skończyć się aktywacją genów, które powinny pozostać "wyłączone", takie jak geny powodujące raka, a także wyciszać te, które powinny być "włączone".

Ryzyko manipulowania kodem genetycznym przez ludzi

W 2022 roku naukowcy ze Szpitala Dziecięcego w Bostonie ujawnili, iż stosowanie CRISPR w ludzkich liniach komórkowych zwiększa ryzyko dużych rearanżacji DNA, co może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Takie zmiany występowały do 6% przypadków.

W komunikacie prasowym Boston Children's Hospital wyjaśnił:

"CRISPR wydaje się zaostrzać naturalny proces znany jako retrotranspozycja, w którym sekwencje DNA znane jako "elementy ruchome" lub "skaczące geny" replikują się i przemieszczają z jednego miejsca w genomie do drugiego. Podobnie jak w przypadku CRISPR, te ruchome elementy wykorzystują enzymy do tworzenia dwuniciowej przerwy w DNA, w której się wstawiają.

"Retrotranspozycja jest często nieszkodliwa – w rzeczywistości w trakcie ewolucji elementy ruchome zaczęły stanowić około jednej trzeciej naszego genomu. (Niektórzy naukowcy uważają, iż są to w rzeczywistości starożytne wirusy.) Ale elementy mobilne zostały również powiązane z chorobami, w tym rakiem. Kiedy pęknięcia, które tworzą w DNA, nie są naprawiane, niedopasowane końce DNA mogą się łączyć, co prowadzi do rearanżacji. "

W innym ostrzeżeniu naukowcy próbowali użyć CRISPR-Cas9 do naprawy mutacji związanej z dziedziczną ślepotą w ludzkich embrionach.

Ale kiedy to zrobili, doprowadziło to do "genetycznego spustoszenia" w około połowie komórek, powodując utratę całych chromosomów.

"Często jesteśmy przyzwyczajeni do słuchania o artykułach, w których CRISPR jest bardzo skuteczny" - powiedziała Nicole Kaplan, genetyk z New York University.

"Ale z ilością władzy, którą posiadamy... [To jest kluczowe] ... aby zrozumieć konsekwencje, których nie zamierzaliśmy".

Co więcej, Licholai powiedział, iż geny edytowane dzięki CRISPR mogą zostać przeniesione do innych organizmów i stać się częścią środowiska:

"Jednym z największych zagrożeń związanych z CRISPR jest to, co nazywa się napędem genowym lub napędem genetycznym. Oznacza to, iż ponieważ manipulujesz genami i te geny zostają włączone do genomu, do encyklopedii, w zasadzie, która znajduje się w komórkach, potencjalnie te geny mogą być następnie przeniesione na inne organizmy.

"A kiedy zostaną przeniesione na inne organizmy, kiedy staną się częścią cyklu, wtedy te geny są w środowisku.

"To prawdopodobnie największy strach przed CRISPR. Ludzie manipulują kodem genetycznym, a te manipulacje są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

"Myślimy, iż wiemy, co robimy, myślimy, iż mierzymy dokładnie, jakie zmiany robimy w genach, ale zawsze istnieje możliwość, iż albo coś przegapimy, albo nasza technologia nie może wychwycić innych zmian, które zostały wprowadzone, a które nie zostały przez nas skierowane.

"Istnieje obawa, iż zmiany te prowadzą do oporności na antybiotyki lub innych mutacji, które wychodzą do populacji i byłyby bardzo trudne do kontrolowania. Zasadniczo tworząc nieuleczalne choroby lub inne potencjalne mutacje, nad którymi tak naprawdę nie mielibyśmy kontroli. "

USDA testuje owady z edytowanymi genami

Mimo iż niezamierzone konsekwencje edycji genów są nieznane i potencjalnie niszczycielskie, Departament Rolnictwa USA (USDA) współpracuje z amerykańską firmą w celu przetestowania owadów z edytowanymi genami w szklarniach.

Owady, cętkowane skrzydło drosophila, powodują uszkodzenia wielu upraw owocowych. Projekt wykorzystuje CRISPR do dodawania genów do zabijania żeńskich drosophila podczas sterylizacji samców.

Strzelcy wyborowi o szklistych skrzydłach, którzy rozprzestrzeniają bakterie, które niszczą winnice, są również celem CRISPR.

Węglowodany w ustach owadów umożliwiają przyklejanie się docelowych bakterii. Naukowcy zamierzają wprowadzić geny do ust strzelców wyborowych, aby uczynić je nieprzywierającą powierzchnią, powodując zsuwanie się bakterii.

"Chemikalia mogą podróżować tylko tak daleko, zanim ulegną degradacji w środowisku" - powiedział Jason Delborne, profesor nauki, polityki i społeczeństwa na Uniwersytecie Stanowym Karoliny Północnej.

"Jeśli wprowadzisz organizm z edytowanymi genami, który może poruszać się w środowisku, masz potencjał do zmiany lub przekształcenia środowiska w ogromnej skali przestrzennej i czasowej."

I w tym tkwi problem. Po uwolnieniu do środowiska nie ma odwrotu – i nie ma sposobu, aby dowiedzieć się, jakie inne zmiany mogą wystąpić w wyniku tej manipulacji genetycznej na skalę światową.

FDA twierdzi, iż wołowina z edytowanymi genami jest "niskiego ryzyka"

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ogłosiła w marcu 2022 r., iż bydło z edytowanymi genami Recombinetics otrzymało określenie niskiego ryzyka w zakresie produktów marketingowych, w tym żywności, wytwarzanych z ich mięsa.

"Jest to pierwsze określenie FDA o niskim ryzyku dla uznania egzekwowania IGA [celowa zmiana genomowa] u zwierzęcia do użytku spożywczego" - poinformowała FDA.

Geny zwierząt zostały zmodyfikowane, aby ich sierść była krótsza i bardziej gładka. Modyfikacja genetyczna ich sierści ma pomóc im lepiej wytrzymać stres cieplny, pozwalając im przybrać na wadze i zwiększyć wydajność produkcji mięsa - ale jakim kosztem?

Podczas gdy długi proces zatwierdzania jest zwykle konieczny, aby zwierzęta z edytowanymi genami mogły wejść na rynek żywności, FDA usprawniła proces dla bydła z edytowanymi genami, pozwalając im ominąć regularny proces zatwierdzania.

Agencja stwierdziła, iż bydło mięsne z edytowanymi genami nie budzi żadnych obaw dotyczących bezpieczeństwa, ponieważ modyfikacje genów powodują taki sam skład genetyczny jak u tak zwanego bydła "slick coat", które jest hodowane konwencjonalnie.

Ale w 2019 roku Brazylia wstrzymała plany dopuszczenia stada bydła z edytowanymi genami Recombinetics po wykryciu nieoczekiwanych zmian DNA.

Podobnie jak w przypadku FDA, brazylijskie organy regulacyjne ustaliły, iż Recombinetics może postępować bez specjalnego nadzoru, ponieważ ich edycja genów obejmowała modyfikację bydła o naturalnie występującej cechie.

W tym przypadku, zamiast zmieniać sierść bydła, Recombinetics redagował bydło, aby było bez rogów - dopóki coś nie poszło nie tak. Fragment bakteryjnego DNA użyty do dostarczenia pożądanego genu został wklejony do genomu krowy, zasadniczo czyniąc ją "częściowo bakterią".

Niezależnie od tego, w 2022 roku Recombinetics stwierdził, iż jego produkty mięsne z edytowanymi genami będą niedługo dostępne dla "wybranych klientów na rynku globalnym", podczas gdy zwykli konsumenci będą mogli kupić mięso z edytowanymi genami w ciągu zaledwie dwóch lat.

Żywność z edytowanymi genami nie jest oznakowana

Ponieważ organy regulacyjne nie uważają żywności z edytowanymi genami za GMO, nie muszą być oznakowane. Jednak 75% Amerykanów chce, aby żywność z edytowanymi genami nosiła etykietę.

Ponieważ żywność z edytowanymi genami staje się coraz bardziej powszechna na rynku, jeżeli chcesz jej uniknąć, wybierz żywność ekologiczną, której w tej chwili nie można edytować genów.

Możesz także poznać lokalnego rolnika, który nie ma zamiaru korzystać z tej technologii i uprawiać jak najwięcej własnej żywności. W ten sposób będziesz mieć pełną kontrolę nad tym, co jest, a co nie jest w twoich zapasach żywności.

Czytaj więcej na: ChildrensHealthDefense.org


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Idź do oryginalnego materiału