Przemysł spożywczy zmienia się w odpowiedzi na coraz większą świadomość i oczekiwania konsumentów dotyczące zdrowia, ekologii oraz zrównoważonego rozwoju.
Produkty z etykietami clean label i green label zdobywają coraz większe uznanie, a tym samym popularność na rynku, co wymaga od firm z branży FMCG (dobra gwałtownie zbywalne, czyli Fast Moving Consumer Goods) dostosowania strategii marketingowych. Jak te zmiany przekładają się na kompetencje managerskie i wyzwania rekrutacyjne?
Clean label i green label. Czyli co?
Produkty oznaczone jako clean label to te, które zawierają składniki naturalne, łatwe do rozpoznania bez sztucznych dodatków, konserwantów, barwników czy aromatów. Z kolei oznaczenia produktów z etykietą green label zwracają uwagę aspekt ekologiczny i zrównoważony rozwój. Oznacza to, iż ich produkcja i dystrybucja odbywa się z minimalnym wpływem na środowisko, przy wykorzystaniu surowców odnawialnych, biodegradowalnych opakowań i metod ograniczających emisję CO2.
Dalsza część tekstu jest pod wywiadem z Martyną Zastawną, założycielką i właścicielką Wosh Wosh
– Clean i green label to już nie tylko hasło marketingowe, ale fundamentalna zmiana w sposobie myślenia o zdrowiu i komunikacji z konsumentami. Przekłada się bezpośrednio na zapotrzebowanie na określone kompetencje specjalistów, którzy nie tylko dogłębnie znają specyfikę produktów ekologicznych, ale potrafią skutecznie przekazać związane z nimi wartości – komentuje Kacper Krasnodębski, Executive Manager w firmie Wyser Executive Search (WES).
ESG w branży FMCG
Trend Environmental, Social, and Governance (ESG) staje się kluczowym czynnikiem w strategiach biznesowych, również w branży FMCG. Firmy, które wdrażają zasady ESG, dążą do minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko oraz do promowania odpowiedzialności społecznej. Produkty oznaczone etykietami clean label i green label są często postrzegane jako bardziej zgodne z tymi wartościami.
Eksperci WES podkreślają, iż najważniejsze w procesach rekrutacyjnych jest w tej chwili znalezienie kandydatów, którzy identyfikują się z ideami zrównoważonego rozwoju i społecznej odpowiedzialności. Zdaniem Kacpra Krasnodębskiego zapotrzebowanie na pracowników mających kompetencje w tym obszarze jest wysokie, w szczególności na stanowiska takie jak Brand Manager czy Marketing Manager, związane z projektowaniem i wdrażaniem nowych produktów (NPD), a także na specjalistów z działów R&D.
– Współczesny lider powinien nie tylko doskonale znać procesy produkcji, certyfikaty ekologiczne i regulacje związane z clean i green label, ale także posiadać rozwinięte umiejętności zarządzania zmianą, budowania autentycznych relacji z konsumentami oraz prowadzenia działań marketingowych w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju – mówi Kacper Krasnodębski.
Cechy nowego menedżera FMCG
Jakie cechy musi mieć menedżer, aby odnieść sukces w zmieniającej się branży FMCG? Przede wszystkim powinien mieć wiedzę na temat regulacji dotyczących clean i green label oraz potrafić wdrażać je w codziennych działaniach firmy. Istotne jest umiejętne zarządzanie zrównoważonym łańcuchem dostaw, tak aby minimalizować wpływ produkcji na środowisko, jednocześnie dbając o efektywność operacyjną. Zrozumienie oczekiwań konsumentów to kolejna ważna umiejętność – analiza danych i elastyczność pozwalają przewidywać zmieniające się potrzeby rynku. Ale to, co wyróżnia najlepszych, to zdolność budowania zaufania do marki i przekazywania wartości zrównoważonego rozwoju w sposób autentyczny i przekonujący.
Przeczytaj też: https://raportcsr.pl/iii-kongres-esg-trzeba-wyprostowac-krete-drogi-do-gospodarki-obiegu-zamknietego/
– Rekrutacja do firm stawiających na clean label wymaga poszukiwania i znalezienia osób, dla których etyka, ekologia i społeczne zaangażowanie są priorytetami nie tylko w pracy, ale są częścią wyznawanych wartości. To osoby, które rozumieją wpływ wyborów konsumenckich na zdrowie i środowisko oraz potrafią przekonać do tego innych – wyjaśnia Kacper Krasnodębski. – Szczególną rolę odgrywają tu osoby odpowiedzialne za komunikację.
Marketingowcy powinni posiadać umiejętność tworzenia spójnych narracji, które łączą techniczne aspekty produktów z ich realnym wpływem na zdrowie i środowisko – dodaje Krasnodębski.