Na kilka tygodni przed Wielkanocą w sklepach pojawiają się tony kolorowych dekoracji – plastikowe jajka, zajączki, kurczaczki, kwiaty… Efekt estetyczny może się podobać, ale koszt tej mody jest bardzo wysoki. Świętuj Wielkanoc z troską o wodę i naturę – wybierz ekologiczne i przyjazne dla środowiska dekoracje.
Naturalne dekoracje stołu
Rodzinne święta proszą się o uroczystą oprawę, a po długiej, szarej zimie każdy z euforią wita wokół siebie jasne kolory. Wystrój stołu na Wielkanoc nie musi jednak odzwierciedlać komercyjnych trendów, które często zahaczają o kicz i przesadę. Naturalne dekoracje to nie tylko sposób na ograniczenie emisji i zanieczyszczenia środowiska, ale także sposób na autentyczność i niewymuszoną elegancję.
Jak zrealizować ekologiczny wystrój stołu?
- Posadź trawę albo rzeżuchę – wystarczy gliniana doniczka lub talerz, trochę ziemi bądź ligniny i niedroga saszetka nasion. Zielone wysepki pośrodku stołu to piękny symbol odradzającego się życia!
- Zetnij kilka gałązek – jeżeli zrobisz to z wyczuciem, ostrym sekatorem, roślinom nie stanie się krzywda. Bukszpan, forsycja, magnolia czy wierzba to wspaniały materiał na bukiety czy domowe palemki wielkanocne.
- Postaw na kwiaty cebulkowe – żywe krokusy, hiacynty, żonkile, narcyzy i tulipany to najpiękniejsza wielkanocna dekoracja. Możesz je uprawiać w domu lub w ogrodzie, a na świątecznym stole efektownie prezentują się w ceramicznej donicy. Po przekwitnięciu cebulki nadają się do ponownego zasadzenia i zakwitną w kolejnym sezonie.
Przy odrobinie fantazji i zręczności z gałęzi, witek wierzbowych, suchych traw, bluszczu, a także piór, kwiatów i roślinnych włókien da się wyczarować stroiki, wieńce oraz oryginalne ozdoby do zawieszenia nad stołem.
Jak przygotować ekologiczne pisanki?
Kolorowe jajka to prawdziwa ozdoba każdego wielkanocnego stołu. Niestety, przygotowywanie pisanek coraz częściej oznacza korzystanie z plastikowych koszulek lub chemicznych farbek, które spływają potem do kanalizacji. Po przemnożeniu przez miliony gospodarstw domowych balast ekologiczny jest ogromny.
Jak możesz przygotować pisanki bez chemii i plastiku? Skorzystaj z naturalnych barwników:
- żółty – woda zagotowana z kurkumą;
- niebieski – wywar z liści czerwonej kapusty lub woda ze spiruliną;
- zielony – odwar z liści szpinaku lub woda z chlorellą;
- różowy – wywar z buraków;
- złoty – wywar z łupin orzecha włoskiego;
- brązowy – wywar z łupin cebuli.
Naturalne barwniki warto połączyć z octem i dopiero wtedy zanurzać w nich jajka – zwiększysz tym sposobem trwałość koloru. Na koniec takie ekologiczne pisanki można przetrzeć olejem i wyskrobać w nich igłą lub nożykiem tradycyjne wzory. Co zaś najważniejsze, takie jajka można zabrać na święconkę i zjeść bez obaw o szkodliwe działanie barwnika.
Więcej przyrody to mniej śmieci!
Ekologiczny wystrój stołu na Wielkanoc pomaga ograniczyć popyt na tworzywa sztuczne, ale jednocześnie redukuje ilość opadów. Każdą dekorację kupujesz w opakowaniu, a te, które się znudzą lub zniszczą, wyrzucasz – nie każda nadaje się tymczasem do recyklingu! Naturalne ozdoby można zjeść (jajka, rzeżucha) albo wyrzucić na kompost lub do bioodpadów.
A propos Wielkanocy i śmieci, sprawę warto przemyśleć przed wyruszeniem na zakupy. Może lepiej włożyć do koszyka mniej produktów niż potem wyrzucać nadmiar jedzenia? Kupując, nie patrz tylko na cenę i markę, ale sposób pakowania – szkło jest zawsze lepsze niż plastik, a folia i woreczki plastikowe są często niepotrzebne, zwłaszcza jeżeli możesz kupić produkt na wagę.
Pamiętaj, iż recykling tworzyw sztucznych w Polsce pozostaje na niskim poziomie ok. 10-30 proc., a plastik, który skończy na wysypisku, stanie się mikroplastikiem, a później nanoplastikiem i w końcu trafi do naszej wody i żywności.