Obecnie coraz więcej osób zastanawia się nad wyborem między żywnością ekologiczną a konwencjonalną. Wybór ten nie dotyczy wyłącznie smaku i ceny, ale również zdrowia i wpływu na środowisko. Porównując te dwa rodzaje żywności, można dostrzec wyraźne różnice, które mają istotne znaczenie dla naszego organizmu i przyszłości planety. Jest to temat szczególnie istotny w tym roku, ponieważ obchodzimy 100-lecie rolnictwa ekologicznego w Polsce.
Informacji w tym zakresie dostarczają również prelekcje organizowane przez Wszechnicę Żywieniową Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jeden z wykładów dotyczących wpływu żywności ekologicznej na życie człowieka wygłosiła profesor Ewa Rembiałkowska. Jest ona prezesem Stowarzyszenia Forum Rolnictwa Ekologicznego im. M. Górnego, profesorem ekologii, doktorem z zakresu ekologii owadów leśnych, badaczką i pionierką żywności ekologicznej.
W tekście prezentujemy główne wnioski z wygłoszonego przez nią w kwietniu 2024 roku wykładu.
Żywność ekologiczna a konwencjonalna
Żywność ekologiczna wyróżnia się wyższą zawartością cennych składników odżywczych, takich jak polifenole – silne antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników.
Aktualna wciąż metaanaliza opublikowana w 2014 r. porównując skład roślin produkowanych w obu systemach stwierdza, iż w owocach i warzywach ekologicznych jest o 50% więcej polifenoli niż w produktach konwencjonalnych.
Te związki są najważniejsze dla naszego zdrowia, ponieważ pomagają w zapobieganiu wielu chorobom, w tym nowotworom.