Dzień Rolnictwa Ekologicznego: Resort rolnictwa rusza z kampanią edukacyjną

2 godzin temu

23 września, w Dniu Rolnictwa Ekologicznego obchodzonym w całej Unii Europejskiej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczęło ogólnopolską kampanię promującą certyfikowaną żywność ekologiczną. Jej celem jest zwiększanie świadomości konsumentów, popularyzacja wiedzy o produkcji ekologicznej oraz zachęcanie rolników do podejmowania działalności w tym systemie.

Rolnictwo ekologiczne – inwestycja w zdrowie i środowisko

Rolnictwo ekologiczne staje się coraz ważniejszym elementem rynku żywności w Polsce i Europie. Produkty oznaczone unijnym certyfikatem ekologicznej produkcji powstają bez użycia syntetycznych nawozów, herbicydów i GMO. Wytwarzane są z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz dobrostanu zwierząt, a ich jakość potwierdza charakterystyczne zielone logo.

Lista producentów posiadających aktualne certyfikaty dostępna jest na stronie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).

Edukacja konsumentów i wsparcie dla rolników

Kampania realizowana jest pod hasłem #KupujŚwiadomie PRODUKT EKOLOGICZNY i obejmuje działania w telewizji, radiu, Internecie, mediach społecznościowych oraz kampanię outdoorową.

Dla najmłodszych przygotowano projekt edukacyjny „Skąd się biorą produkty ekologiczne”, w którym animowane materiały w przystępny sposób wyjaśniają zasady ekologicznej produkcji żywności.

Równolegle prowadzone są działania informacyjne skierowane do rolników i producentów, obejmujące wskazówki dotyczące prawa, zasad certyfikacji, dobrych praktyk oraz praktycznego know-how w rolnictwie ekologicznym.

Dalsza część tekstu jest pod wywiadem z ministrem Stefanem Krajewskim

Konferencja w Poznaniu

W dniach 25–26 września w Poznaniu odbędzie się konferencja „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów”. W programie znalazły się prezentacje ekspertów, panele dyskusyjne oraz wymiana doświadczeń dotyczących sytuacji rynkowej, innowacyjnych rozwiązań w produkcji roślinnej i zwierzęcej, a także promocji dobrych praktyk.

Podczas wydarzenia ogłoszeni zostaną laureaci konkursów na:

  • Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne,
  • Najlepszego Doradcę Ekologicznego,
  • Najlepszego Przetwórcę Ekologicznego.

Zaprezentowany zostanie również film „Przykłady dobrych praktyk w rolnictwie ekologicznym”.

Smaki Regionów i ekologiczne produkty

Konferencji towarzyszyć będą Targi Smaki Regionów, na których odwiedzający spróbują i zakupią polskie certyfikowane produkty ekologiczne. To doskonała okazja, aby poznać bogactwo smaków i różnorodność oferty krajowych producentów.

Gdzie szukać informacji?

Szczegółowe informacje na temat systemu rolnictwa ekologicznego, obowiązujących zasad certyfikacji oraz wsparcia dla producentów znajdują się na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

To też może Cię zainteresować

20 lat polskiej wsi w Unii Europejskiej. Konferencja w SGGW

Idź do oryginalnego materiału