23 września, w Dniu Rolnictwa Ekologicznego obchodzonym w całej Unii Europejskiej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczęło ogólnopolską kampanię promującą certyfikowaną żywność ekologiczną. Jej celem jest zwiększanie świadomości konsumentów, popularyzacja wiedzy o produkcji ekologicznej oraz zachęcanie rolników do podejmowania działalności w tym systemie.
Rolnictwo ekologiczne – inwestycja w zdrowie i środowisko
Rolnictwo ekologiczne staje się coraz ważniejszym elementem rynku żywności w Polsce i Europie. Produkty oznaczone unijnym certyfikatem ekologicznej produkcji powstają bez użycia syntetycznych nawozów, herbicydów i GMO. Wytwarzane są z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz dobrostanu zwierząt, a ich jakość potwierdza charakterystyczne zielone logo.
Lista producentów posiadających aktualne certyfikaty dostępna jest na stronie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).
Edukacja konsumentów i wsparcie dla rolników
Kampania realizowana jest pod hasłem #KupujŚwiadomie PRODUKT EKOLOGICZNY i obejmuje działania w telewizji, radiu, Internecie, mediach społecznościowych oraz kampanię outdoorową.
Dla najmłodszych przygotowano projekt edukacyjny „Skąd się biorą produkty ekologiczne”, w którym animowane materiały w przystępny sposób wyjaśniają zasady ekologicznej produkcji żywności.
Równolegle prowadzone są działania informacyjne skierowane do rolników i producentów, obejmujące wskazówki dotyczące prawa, zasad certyfikacji, dobrych praktyk oraz praktycznego know-how w rolnictwie ekologicznym.
Dalsza część tekstu jest pod wywiadem z ministrem Stefanem Krajewskim
Konferencja w Poznaniu
W dniach 25–26 września w Poznaniu odbędzie się konferencja „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów”. W programie znalazły się prezentacje ekspertów, panele dyskusyjne oraz wymiana doświadczeń dotyczących sytuacji rynkowej, innowacyjnych rozwiązań w produkcji roślinnej i zwierzęcej, a także promocji dobrych praktyk.
Podczas wydarzenia ogłoszeni zostaną laureaci konkursów na:
- Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne,
- Najlepszego Doradcę Ekologicznego,
- Najlepszego Przetwórcę Ekologicznego.
Zaprezentowany zostanie również film „Przykłady dobrych praktyk w rolnictwie ekologicznym”.
Smaki Regionów i ekologiczne produkty
Konferencji towarzyszyć będą Targi Smaki Regionów, na których odwiedzający spróbują i zakupią polskie certyfikowane produkty ekologiczne. To doskonała okazja, aby poznać bogactwo smaków i różnorodność oferty krajowych producentów.
Gdzie szukać informacji?
Szczegółowe informacje na temat systemu rolnictwa ekologicznego, obowiązujących zasad certyfikacji oraz wsparcia dla producentów znajdują się na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
To też może Cię zainteresować
20 lat polskiej wsi w Unii Europejskiej. Konferencja w SGGW