Robal wcale nie wyborczy-2

jacekh.substack.com 1 rok temu
Jacek’s Substack
Robal wcale nie wyborczy
Thanks for reading Jacek’s Substack! Subscribe for free to receive new posts and support my work. Tygodnik Polityka, nr 10 (3404), 1.03-7.03.2023 Nie widziałem tego numeru, aż wreszcie po swoim czasie zaatakował mnie paskudną okładką, zmuszając do zwrócenia uwagi (swoją drogą, czy Polityki nie stać na rysownika, który umie rysować?). Na okładce tytuł Roba…
Read more
9 months ago · Jacek Hoffman

A może adekwatnym podejściem do owadów w diecie, jest opisane poniżej to włoskie? Moim zdaniem powinniśmy wzorować się na nich, czyli nakazać oznakowanie takich produktów wyraźnie i dużymi literami oraz oddzielenie na półkach w sklepach, tak jak oddzielone muszą być różne roślinne smarowidła i miksy od prawdziwego masła. Kto lubi, niech kupuje.

https://dailysceptic.org/2023/03/25/italians-refuse-to-eat-ze-bugs/

https://archive.is/Ce8vc#selection-771.0-771.59

Włochy odmawiają stosowania mąki z owadów w swoim makaronie pomimo hałasu ekologicznego

Rosnące wykorzystanie do gotowania mąki ze świerszczy, szarańczy i larw owadów spotkało się z ostrym sprzeciwem we Włoszech, gdzie rząd ma zakazać jej stosowania w pizzy i makaronach oraz nakazuje segregować je na półkach supermarketów.

Na znak obawy, iż owady mogą być kojarzone z kuchnią włoską, trzech ministrów rządu zwołało konferencję prasową w Rzymie, aby ogłosić cztery dekrety mające na celu rozprawę z pomysłem. „Podstawowe jest, aby tych mąk nie mylić z żywnością wyprodukowaną we Włoszech” – powiedział minister rolnictwa Francesco Lollobrigida.

Bogata w witaminy, białka i minerały mąka wytwarzana ze świerszczy jest coraz częściej postrzegana jako ekologiczny sposób pozyskiwania składników odżywczych, a przewiduje się, iż do 2029 r. wartość rynku wzrośnie do 3,5 miliarda dolarów. UE dopuściła już żywność wytwarzaną ze świerszczy, szarańczy i larw chrząszcza czarnuchowatego. W styczniu do listy dodano larwy mącznika młynarka.

Wszystkie cztery owady są wymienione we włoskich dekretach, które wymagają, aby wszelkie produkty je zawierające były oznakowane dużymi literami i eksponowane oddzielnie od innych produktów spożywczych.

„Kto chce jeść te produkty, może, ale ci, którzy tego nie robią, a myślę, iż będzie to większość Włochów, będą mogli wybrać” – powiedział Lollobrigida.

Orazio Schillaci, minister zdrowia, powiedział, iż ustawa zakazuje również stosowania mąki z owadów w „typowych” włoskich produktach, takich jak pizza i makaron. W ramach kolejnej próby promocji włoskiej kuchni rząd ogłosił w czwartek, iż zaproponuje wpisanie włoskiej kuchni na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Nasi władcy z WEF mogą chcieć, abyśmy „jedli robale” i byli szczęśliwi, ale Włosi nie mają na to ochoty, właśnie ich rząd zakazał używania mąki z owadów w pizzy i makaronach. Kiedy historycy spojrzą wstecz i zastanowią się, co udaremniło Wielki Reset, być może włoska odmowa zrujnowania ich ukochanego makaronu i pizzy będzie postrzegana jako katalizator.

Thanks for reading Jacek’s Substack! Subscribe for free to receive new posts and support my work.

Idź do oryginalnego materiału