Dla nas model produkcji „Od pola do stołu” to przede wszystkim odpowiedzialność w całym łańcuchu wartości – mówi Anita Bednarek, Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju w Goodvalley.
Pod tym stwierdzeniem kryje się cała biznesowa praktyka produkcji żywności, począwszy od zrównoważonej hodowli po dostarczanie produktów do końcowych odbiorców. Przy czym założona w Danii firma, dzięki własnym biogazowniom, wykorzystuje również te pozostałości produkcyjne, które gdzieś indziej nie są wykorzystane, a w Goodvalley są zamieniane w energię a dodatkowo w nawóz organiczny.
Anita Bednarek wie o czym mówi, bo jest jedną z najlepszych europejskich ekspertek biogazowego rynku. Podczas Europejskiego Dnia Biometanu została w Brukseli nagrodzona nagrodą Europejskiego Stowarzyszenia Biogazu, otrzymała tytuł Kobieta Biogazu 2024. A w Polsce pierwszą biogazownię założyła właśnie firma Goodvalley. Toteż nasza rozmówczyni ze znawstwem opisała mocno niewykorzystany w Polsce biogazowy potencjał.
Z Panią Dyrektor Anitą Bednarek rozmawialiśmy podczas XXXIV Forum Ekonomicznego w Karpaczu.

7 godzin temu
















