1500 kg plastiku mniej rocznie – Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek wprowadzają na stałe ekokubki dla gości wydarzeń

4 godzin temu

Branża MICE coraz chętniej odchodzi od „jednorazówek”, dążąc do modelu gospodarki o obiegu zamkniętym, który promuje racjonalne wykorzystywanie zasobów, m.in. poprzez recykling i stosowanie opakowań wielorazowych. Przykładem takiego proekologicznego podejścia są kubki wielokrotnego użytku, które Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek wprowadziły na stałe od jesieni. To kolejne działanie w ramach ekopolityki zarządzania obiektami, które co roku goszczą ponad milion uczestników na setkach wydarzeń.

Kubek wielorazowy uznaje się za ekologiczny po jego piątym użyciu. Te, które wprowadziliśmy we wrześniu tego roku w naszych obiektach, wytrzymują tysiące cykli mycia bez uszczerbku, a dzięki systemowi kaucji nie generują odpadów, co znacząco redukuje koszty sprzątania i gospodarki odpadami. Szacujemy, iż pozwoli to zaoszczędzić 1500 kg plastiku rocznie. Kubki te piszą nowy, piękny rozdział w historii Spodka – ich projekty nawiązują do występów gwiazd i niezapomnianych wydarzeń, które miały miejsce w tej legendarnej przestrzeni – podkreśla Marcin Stolarz, prezes PTWP Event Center, spółki zarządzającej katowickimi obiektami.

Przygotowano trzy unikalne wzory kubków – dwa dla Spodka, inspirowane klimatem lat 70. oraz lat 80., oraz jeden dla MCK, odzwierciedlający architekturę budynku i Strefę Kultury. Dzięki temu rozwiązaniu w skali roku ilość odpadów zostanie zminimalizowana o 230 tys. jednorazowych kubków, co przełoży się na 1500 kg mniej plastiku w formie śmieci. Co ważne, Grupa PTWP zastosuje się do nowej dyrektywy UE dotyczącej zakazu używania plastikowych kubków jednorazowych o kilka miesięcy wcześniej, niż ta wejdzie w życie. Model funkcjonowania kubków wielokrotnego użytku jest już znany gościom festiwali, takich jak Tauron Nowa Muzyka czy OFF Festival w Katowicach. System ten od wielu lat jest standardem na imprezach masowych za granicą, a znane kluby sportowe również wdrożyły go w swojej działalności.

W zakresie eko-rozwiązań i modernizacji spółka Katowickie Inwestycje, na zlecenie Miasta Katowice, przeprowadziła w ostatnim czasie szereg prac remontowych w Spodku i MCK. Wśród nich znajdują się: remont osi A w Spodku, modernizacja północnej części elewacji hotelu Diament, restauracji i pomieszczeń technicznych, wymiana windy technicznej w Spodku, wymiana pokrycia dachu lodowiska (w tym instalacja fotowoltaiki), montaż nowych siedzeń na trybunach lodowiska oraz wymiana oświetlenia na LED w salach wielofunkcyjnych i podcieniach holu górnego w MCK. Każda z tych inwestycji znacząco przyczynia się do zwiększenia efektywności energetycznej obiektów oraz zmniejszenia śladu węglowego. Co warte przypomnienia, MCK i Spodek od stycznia br. są zasilane wyłącznie z energii odnawialnej. Dzięki OZE roczna produkcja CO₂ w obu obiektach została zredukowana o 5 044 956 kg.

Podsumowując, poza systemem ekokubków w MCK i Spodku wdrożono wcześniej szereg rozwiązań wspierających ochronę środowiska:

  • Zielona energia – od roku 2024 oba obiekty są zasilane wyłącznie energią odnawialną. Dzięki OZE roczna produkcja CO₂ w MCK i Spodku została zredukowana o 5 044 956 kg.
  • Deszczówka – zieleń wokół obiektów podlewana jest wodą deszczową magazynowaną w zbiornikach retencyjnych.
  • Pełna segregacja odpadów – zarówno w trakcie wydarzeń, jak i podczas montażu, demontażu oraz codziennej pracy w obiektach.
  • Oszczędzanie energii – wprowadzono system zarządzania i optymalizacji zużycia energii elektrycznej i cieplnej, co pozwala na stałą kontrolę parametrów, takich jak temperatura i stężenie CO₂.
  • Oświetlenie LED – zużycie energii elektrycznej w salach wielofunkcyjnych MCK zredukowano o około 44% dzięki nowym lampom LED. Zastosowano również oświetlenie LED na lodowisku w Spodku.
  • Fotowoltaika – na dachu lodowiska Spodka oraz dachu MCK zainstalowano panele o mocy 2×50 kW. Projekt jest w trakcie realizacji i pozwoli na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej na potrzeby systemów wentylacyjnych oraz oświetlenia.
  • Redukcja emisji CO₂ – po remoncie dachu lodowiska emisja CO₂ została zmniejszona o około 20%. To szczególnie istotne podczas mrożenia tafli lodu (około 30% zmniejszenia zużycia energii elektrycznej) oraz wentylacji (około 20% wzrost wydajności systemu ogrzewania zimą).
  • Chłodzenie nocne – zarówno Spodek, jak i MCK w godzinach nocnych są chłodzone powietrzem zewnętrznym o niskiej temperaturze.
  • Zegar astronomiczny – stosowany przy sterowaniu oświetleniem zewnętrznym.
  • Monitoring oświetlenia – wdrożono specjalne procesy monitorowania korzystania z oświetlenia w obiektach.
  • Edukacja – zastosowano oznakowania przypominające o konieczności mądrego wykorzystywania mediów w obiektach.
  • Ograniczenie zużycia wody – wprowadzono system mający na celu ograniczenie zużycia wody.
  • Izolacja termiczna – zainstalowano specjalne kurtyny, które wzmocnią izolację termiczną w halach MCK i Spodku.
  • Działania EKO – partnerzy cateringowi obsługujący MCK i Spodek wdrażają na własną skalę szereg działań ekologicznych związanych z produkcją i serwowaniem żywności, w tym politykę zero waste.

Imago PR

Idź do oryginalnego materiału